Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda

Akronim: HYDRYBY

Naziv natječaja: Istraživački projekti

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: partner

Ukupna vrijednost: 965 000,00 HRK

Financirani iznos: 965 000,00 HRK

Broj ugovora: IP-2019-04-9750

Početak provedbe: 01.01.2020.

Završetak provedbe: 31.12.2023.

Sažetak

Sušenje je jedan od najstarijih procesa konzerviranja hrane. Dostupne su brojne tehnike sušenja različitih sirovina kako bi se dobili proizvodi visoke kvalitete i produljenog roka trajanja. U prehrambenoj industriji, konvekcijsko sušenje u struji vrućeg zraka i dalje je jedna je od najčešćih tehnoloških operacija za dobivanje suhog proizvoda. Međutim, konvekcijsko sušenje ima određene nedostatke i ograničenja u pogledu kvalitete proizvoda i energetske učinkovitosti. U novije vrijeme, navedena ograničenja mogu se svesti na najmanju moguću mjeru uvođenjem kombinacije inovativnih netoplinskih tehnologija i hibridnog sušenja. Ultrazvučna predobrada i predobrada visokim tlakovima mogu dovesti do pozitivnih fizikalno-kemijskih promjena, kao i poboljšati prijenos mase. Hibridno sušenje predstavlja kombinirani postupak sušenja koji koristi više tehnika sušenja, a može djelovati sinergijski te rezultirati kraćim vremenom sušenja i manjom potrošnjom energije uz zadržavanje kvalitativnih svojstava sušenog materijala. Cilj ovog projekta je istražiti utjecaj inovativnih tehnologija predobrade (ultrazvuk, visoki tlakovi) na učinkovitost sušenja, fizikalno-kemijska i nutritivna svojstva nedovoljno iskorištenog otpada avokada i nusproizvoda bundeve u definiranim uvjetima sušenja u hibridnoj kondukcijsko-vakuumskoj sušari i hibridnoj mikrovalno-konvekcijskoj sušari. Tijekom proizvodnje i skladištenja posebno su važna sorpcijska svojstva osušenog materijala te će stoga biti razvijeni različiti kinetički modeli koji će se koristiti za odabir odgovarajućih uvjeta skladištenja i pakiranja i na taj način optimirati zadržavanje poželjnih svojstava boje, teksture, hranjivih tvari i bioloških aktivnih spojeva, kao i uvjete sušenja i rehidratacije osušenog materijala.

Suradnici

prof. dr. sc. Sandra Voća
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.