Kemijska karakterizacija kontaminiranog pčelinjeg voska i utvrđivanje pozadinskih mehanizama negativnih učinaka kontaminacije primjenom fizikalno-kemijskih i spektroskopskih (NMR, FTIR-ATR, GC-MS) metoda

Naziv natječaja: Javni natječaj za prikupljanje i odabir projekata primijenjenih istraživanja u pčelarstvu

Izvor financiranja: Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (sredstva Europske unije za potporu pčelarstvu)

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 233.220,00 HRK

Financirani iznos: 189.963,50 HRK

Početak provedbe: 15.01.2018.

Završetak provedbe: 31.07.2018.

Sažetak

Usprkos značajnom napretku u analitici pčelinjeg voska posljednjih nekoliko godina, mnogi su aspekti njegove kontaminacije stranim supstancama ostali nerazjašnjeni što onemogućava i/ili usporava poduzimanje konkretnih mjera za rješavanje problema kontaminacije (posebice patvorenja) na globalnoj razini. Stoga je projekt bio usmjeren na utvrđivanje i razjašnjavanje nedovoljno istraženih aspekata kontaminacije pčelinjeg voska i razvoj novih analitičkih procedura za ispitivanje njegove kakvoće (detekciju patvorina i rezidua pesticida) primjenom klasičnih (fizikalno-kemijskih) i sofisticiranih spektroskopskih analitičkih alata (infracrvena spektroskopija - FTIR-ATR, plinska kromatografija - masena spektroskopija - GC/MS i nuklearna magnetska rezonancija - NMR). Također, spomenutim se tehnikama provela detaljna kemijska karakterizacija kontaminiranog pčelinjeg voska i razjasnili pozadinski mehanizmi negativnih učinaka patvorenja voska na pčele u vidu narušavanja kemijske komunikacije u pčelinjoj zajednici koju omogućavaju dominantne lipidne komponente sastava autentičnog pčelinjeg voska (zasićene i nezasićene masne kiseline u formi estera i slobodnih masnih kiselina). Uz navedeno, istraživanjima se ispitala i mogućnost izdvajanja patvorina iz kontaminiranog voska utvrđivanjem fizikalno-kemijskih parametara čije su vrijednosti indikativne za potencijalnu ekstrakciju kontaminanata (specifična težina, točka topljenja), a pritom su se jasno definirale i referentne granične vrijednosti navedenih i dodatnih fizikalno-kemijskih parametara (kiselinski saponifikacijski i esterski broj) obzirom da su u dostupnoj znanstvenoj literaturi evidentirani brojni podaci o odstupanjima u graničnim vrijednostima ovih parametara za autentičan pčelinji vosak. Provedeno se istraživanje uklapa u prioritete i ispunjava ciljeve Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2017. do 2019. godine obzirom da spomenuti ciljevi obuhvaćaju zdravlje i vitalnost pčelinjih zajednica, te sigurnost i kakvoću pčelinjih proizvoda. Rezultati istraživanja obuhvaćenih projektom diseminirani su u vidu znanstvenih publikacija te priopćenja na znanstvenim i stručnim skupovima.

Voditelji

izv. prof. dr. sc. Lidija Svečnjak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

doc. dr. sc. Saša Prđun
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Dragan Bubalo
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.