doc. dr. sc. Darija Bendelja Ljoljić

Docent
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za mljekarstvo
Lokacija ureda: 2.paviljon
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3646
Email: dbendelja ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: četvrtak 12.00 do 14.00 h

Akademske kvalifikacije

  • 2010 - 2018: doktorica znanosti
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Koncentracija uree u kozjem mlijeku kao pokazatelj njegove kvalitete i hranidbe koza
  • 2004 - 2009: diplomirani inženjer agronomije, smjer stočarstvo, usmjerenje mljekarstvo
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Koncentracija uree u ovčjem i kravljem mlijeku

Radno iskustvo

  • 2022 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Docent
  • 2018 - 2022: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Poslijedoktorand
  • 2010 - 2018: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    Znanstveni novak

Nastava

Znanstveni interesi

  • Senzorsko ocjenjivanje mliječnih proizvoda
  • Urea u kravljem, kozjem i ovčjem mlijeku
  • Razvoj funkcionalnih mliječnih proizvoda
  • Autohtoni mliječni proizvodi

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Izrada tehnološkog projekta farme mliječnih koza i bivolica te mini-sirane Suradnja s gospodarstvom 19.10.2020. - 19.10.2021. koordinator

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Koagulacijska svojstva kozjeg mlijeka ovisno o koncentraciji uree Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 31.12.2015. koordinator

Publikacije

  • Kalit, S., Dolenčić Špehar, I., Rako, A., Bendelja Ljoljić, D., Kirdar, S.S., Tudor Kalit, M. (2024). An Overview: Specificities and Novelties of theCheeses of the Eastern Mediterranean. Fermentation, 10, 404.
  • Bendelja Ljoljić, D., Prpić, Z., Mašek, T., Vnučec, I., Kostelić, A., Benić, M., Antunac, N. (2023). Milk urea concentration as a tool for optimising crude protein content in dairy goat diets: a path to sustainable milk production. Mljekarstvo 73 (2): 85-94.
  • Bendelja Ljoljić, D., Kalit, S., Kazalac, J., Dolenčić Špehar, I., Mihaljević Žulj, M., Maslov Bandić, L., Tudor Kalit, M. (2023). The Potential of Using Istrian Albumin Cheese Whey in the Production of Whey Distillate. Fermentation 9, 192.
  • Prpić Z., Mesić Ž., Škreblin N., Bendelja Ljoljić D., Kelava Ugarković N., Konjačić M. (2022). Possibilities of breeding sub-Mediterranean goats for the needs of agritourism - an example of indigenous Croatian goat breeds. AgroLife scientific journal 11 (1): 186-195.
  • Bendelja Ljoljić D., Dolenčić Špehar I., Prpić Z., Vnučec I., Samaržija D. (2020). Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability. Journal of Central European agriculture 21 (4): 707-721.
  • Dolenčić Špehar I., Bendelja Ljoljić D., Petanjek Z., Zamberlin Š., Tudor Kalit M., Samaržija D. (2020). Antimikrobna aktivnost bakteriocina bakterija mliječne kiseline prema Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Clostridium tyrobutyricum u proizvodnji sira. Mljekarstvo 70 (3): 135-149.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/320402?w_mentor=1

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=09NI7HsAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2007 - : Hrvatska mljekarska udruga, (član)

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.