izv. prof. dr. sc. Milna Tudor Kalit

Izvanredni profesor
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za mljekarstvo
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3647
Email: mtudor ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, njemački
Termin konzultacija: srijeda 13-15h
Akademske kvalifikacije
- 2007 - 2012: Doktorica biotehničkih znanosti
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Naslov doktorske disertacije: Određivanje sastava i udjela slobodnih masnih kiselina sira iz mišine te njegova fizikalno-kemijska i senzorska svojstva - 1999 - 2005: dipl. ing. prehrambene tehnologije
Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Naslov diplomskog rada: Utjecaj blanširanja na kemijski sastav i sposobnost rehidratacije osušenih listića jabuke.
Radno iskustvo
- 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo
2006. - 2016.: stručni suradnik
2016. - 2021: docent
2021. - danas: izvanredna profesorica
Nastava
- Sirarstvo (226334)
- Biokemija i tehnologija zrenja sireva (226333)
- Istraživanja u mljekarskoj znanosti (173774)
- Mlijeko i mliječni proizvodi (185432)
- Prerada mlijeka na OPG-u (226166)
- Sigurnost hrane (250950)
- Stručni projekt - Proizvodnja i prerada mlijeka (251039)
- Stručna praksa - Proizvodnja i prerada mlijeka (251038)
- Tehnologija proizvodnje sladoleda (269266)
- Zbrinjavanje otpada iz prerade mlijeka i mesa (269563)
- Sigurnost stočarskih proizvoda (246698)
- Milk processing on family farm (188842)
- Cheesemaking (176007)
Znanstveni interesi
- sirarstvo
- biokemija zrenja sireva
- sigurnost hrane
- uloga mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani ljudi
- tehnologija proizvodnje sladoleda
Usavršavanja
- 11.03.2024. - 13.03.2024.: Center for Dairy Research, University of Wisconsin (znanstveno)
boravak u laboratorijima/odsjecima Centra za istraživanje u mljekarstvu u Madison-u: Cheese industry and Application i Sensory laboratory - 17.02.2020. - 21.02.2020.: University College Cork (stručno)
Ice cream Science & Technology Training Workshop - 06.05.2019. - 10.05.2019.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department - 04.06.2017. - 08.06.2017.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department - 17.10.2015. - 21.10.2015.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department - 26.01.2009. - 28.01.2009.: Wageningen University, Nizozemska (stručno)
International advanced course Nutrient density of milk - 29.07.2007. - 05.08.2007.: Michigan State University, SAD (stručno)
International Food Safety Short Course and Environmental Biosafety Short Course
Projekti
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Optimizacija temperature toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 01.12.2017. | koordinator |
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Publikacije
- Tudor Kalit, Milna; Lojbl, Tihana; Rako, Ante; Gün, Ilhan; Kalit, Samir (2020) Biochemical changes during ripening of cheeses in an animal skin. Mljekarstvo, 70 (4), 225-241 doi:10.15567/mljekarstvo.2020.0401
- Rako, Ante; Tudor Kalit, Milna; Kalit, Samir (2019)
Effect of sheep’s milk composition on strength and syneresis of rennet-induced milk gel during lactation. Food technology and biotechnology, 57 (3), 426-433 doi:10.17113/ftb.57.03.19.6218 - Rako, Ante; Tudor Kalit, Milna; Kalit, Samir; Soldo, Barbara; Ljubenkov, Ivica (2018) Nutritional characteristics of Croatian whey cheese (Bračka skuta) produced in different stages of lactation // Lebensmittel-wissenschaft und-technologie-food science and technology, 96, 657-662. doi:10.1016/j.lwt.2018.06.024
- Tudor Kalit, M., Buntić, I., Morone, G., Delaš, I., Kalit, S. (2016) The content of free fatty acids in relation to electronic nose sensors responses and sensory evaluation of cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) throughout ripening. Mljekarstvo, 66 (1), 26-33. doi: 10.15567/mljekarstvo.2016.0103
- Tudor Kalit, M., Kalit, S., Delaš, I., Kelava, N., Karolyi, D., Kaić, D., Vrdoljak, M., Havranek, J. (2014) Changes in the composition and sensory properties of Croatian cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) during ripening. International Journal of Dairy Technology, 67 (2), 255-264. doi: 10.1111/1471-0307.12117
- Tudor Kalit, M., Marković, K., Kalit, S., Vahčić, N., Havranek, J. (2014) Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry. Mljekarstvo, 64 (4), 228-244. doi: 10.15567/mljekarstvo.2014.0402
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/338606?w_mentor=1&page=2
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=V1z9heEAAAAJ&hl=hr
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2017 - : Članica Uredničkog odbora znanstvenog časopisa Mljekarstvo
- 2016 - : Članica Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
- 2008 - : Članica Uredničkog odbora stručno-popularnog časopisa Mljekarska revija Mlijeko i ja
- 2006 - : Članica Hrvatske mljekarske udruge