izv. prof. dr. sc. Milna Tudor Kalit

izv. prof. dr. sc. Milna Tudor Kalit

Izvanredni profesor
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za mljekarstvo
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3764
Email: mtudor ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski, njemački
Termin konzultacija: srijeda 13-15h

Akademske kvalifikacije

  • 2007 - 2012: Doktorica biotehničkih znanosti
    Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Naslov doktorske disertacije: Određivanje sastava i udjela slobodnih masnih kiselina sira iz mišine te njegova fizikalno-kemijska i senzorska svojstva
  • 1999 - 2005: dipl. ing. prehrambene tehnologije
    Sveučilište u Zagrebu Prehrambeno-biotehnološki fakultet. Naslov diplomskog rada: Utjecaj blanširanja na kemijski sastav i sposobnost rehidratacije osušenih listića jabuke.

Radno iskustvo

  • 2006 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za mljekarstvo
    2006. - 2016.: stručni suradnik
    2016. - 2021: docent
    2021. - danas: izvanredna profesorica

Nastava

Znanstveni interesi

  • sirarstvo
  • biokemija zrenja sireva
  • sigurnost hrane
  • uloga mlijeka i mliječnih proizvoda u prehrani ljudi
  • tehnologija proizvodnje sladoleda

Usavršavanja

  • 27.02.2020. - 05.03.2020.: Center for Dairy Research, University of Wisconsin (znanstveno)
    boravak u laboratorijima/odsjecima Centra za istraživanje u mljekarstvu u Madison-u: Cheese industry and Application i Sensory laboratory
  • 17.02.2020. - 21.02.2020.: University College Cork (stručno)
    Ice cream Science & Technology Training Workshop
  • 06.05.2019. - 10.05.2019.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
    Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department
  • 04.06.2017. - 08.06.2017.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
    Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department
  • 17.10.2015. - 21.10.2015.: Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turska (znanstveno)
    Erasmus+ mobilnost - Food Processing Department
  • 26.01.2009. - 28.01.2009.: Wageningen University, Nizozemska (stručno)
    International advanced course Nutrient density of milk
  • 29.07.2007. - 05.08.2007.: Michigan State University, SAD (stručno)
    International Food Safety Short Course and Environmental Biosafety Short Course

Projekti

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Optimizacija temperature toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 01.12.2017. koordinator
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator

Publikacije

  • Tudor Kalit, Milna; Lojbl, Tihana; Rako, Ante; Gün, Ilhan; Kalit, Samir (2020) Biochemical changes during ripening of cheeses in an animal skin. Mljekarstvo, 70 (4), 225-241 doi:10.15567/mljekarstvo.2020.0401
  • Rako, Ante; Tudor Kalit, Milna; Kalit, Samir (2019)
    Effect of sheep’s milk composition on strength and syneresis of rennet-induced milk gel during lactation. Food technology and biotechnology, 57 (3), 426-433 doi:10.17113/ftb.57.03.19.6218
  • Rako, Ante; Tudor Kalit, Milna; Kalit, Samir; Soldo, Barbara; Ljubenkov, Ivica (2018) Nutritional characteristics of Croatian whey cheese (Bračka skuta) produced in different stages of lactation // Lebensmittel-wissenschaft und-technologie-food science and technology, 96, 657-662. doi:10.1016/j.lwt.2018.06.024
  • Tudor Kalit, M., Buntić, I., Morone, G., Delaš, I., Kalit, S. (2016) The content of free fatty acids in relation to electronic nose sensors responses and sensory evaluation of cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) throughout ripening. Mljekarstvo, 66 (1), 26-33. doi: 10.15567/mljekarstvo.2016.0103
  • Tudor Kalit, M., Kalit, S., Delaš, I., Kelava, N., Karolyi, D., Kaić, D., Vrdoljak, M., Havranek, J. (2014) Changes in the composition and sensory properties of Croatian cheese in a lamb skin sack (Sir iz mišine) during ripening. International Journal of Dairy Technology, 67 (2), 255-264. doi: 10.1111/1471-0307.12117
  • Tudor Kalit, M., Marković, K., Kalit, S., Vahčić, N., Havranek, J. (2014) Application of electronic nose and electronic tongue in the dairy industry. Mljekarstvo, 64 (4), 228-244. doi: 10.15567/mljekarstvo.2014.0402

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/338606?w_mentor=1&page=2

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=V1z9heEAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2017 - : Članica Uredničkog odbora znanstvenog časopisa Mljekarstvo
  • 2016 - : Članica Hrvatskog društva prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista
  • 2008 - : Članica Uredničkog odbora stručno-popularnog časopisa Mljekarska revija Mlijeko i ja
  • 2006 - : Članica Hrvatske mljekarske udruge

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.