prof. dr. sc. Samir Kalit

prof. dr. sc. Samir Kalit

Redoviti profesor u trajnom zvanju
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za mljekarstvo
Lokacija ureda: II paviljon
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3879
Email: skalit ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: Hrvatski i engleski
Termin konzultacija: Svaki dan od 13-14 sati

Akademske kvalifikacije

  • 1999 - 2003: Biokemijski procesi Tounjskog sira tijekom zrenja
    Disertacija, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • 1995 - 1999: Somatske stanice i njihov utjecaj na proizvodnju i zrenje sira Podravca
    Magistarski rad, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
  • 1989 - 1995: Somatske stanice i njihov utjecaj na kemijski sastav, fizikalne i preradbene osobine mlijeka
    Diplomski rad, Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet

Radno iskustvo

  • 1995 - : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet
    Redoviti profesor

Nastava

Znanstveni interesi

  • Sirarstvo, biokemija zrenje sireva, unapređenje proizvodnje autohtonih sireva i kvaliteta mlijeka

Usavršavanja

  • 13.01.2021. - 14.01.2021.: THE DAIRY SHEEP ASSOCIATION OF NORTH AMERICA (stručno)
    Na poziv organizatora održano predavanje naslova: The history of sheep cheese-making tradition in Croatia, and what makes sheep milk and sheep cheese unique compared to other dairy-milk cheeses in the Croatian culture
  • 18.09.2018. - 21.09.2018.: University of Wisconsin (znanstveno)
    Sudionik programa "Sheep, Goat and Mixed Milk Cheeses". Održao četiri predavanja i dvije praktične vježbe u laboratoriju kako slijedi: Ovčji, kozji i miješani sirevi - povijesni pregled i izvornost sireva, Utjecaj kvalitete mlijeka na proizvodnju sira, Tehnologija proizvodnje ovčjih, kozjih i miješanih sireva istočnog Mediterana 1. i 2. dio, Praktična proizvodnja ovčjih sireva i senzorska ocjena ovčjih sireva.
  • 21.09.2010. - 23.09.2010.: University of Wisconsin, Sjedinjene Američke Države (znanstveno)
    Sudjelovanje u programu Sirevi i fermentirana mlijeka Istočnog Mediterana i održavanje predavanja na temu Tvrdi sirevi Istočnog mediterana
  • 23.04.2001. - 27.04.2001.: University of Guelph, Ontario, Kanada (stručno)
    Sudjelovanje u programu Tehnologije proizvodnje sireva.
  • 20.02.1999. - 05.03.1999.: ETH Swiss Federal Institut of Technology; Zurich, Švicarska (znanstveno)
    Rad na određivanju stupnja zrelosti sira metodom Urea-poliakrilamid gel elektroforeze (UREA-PAGE) i denzitometrije.
  • 16.02.1998. - 20.03.1998.: IPC Livestock Oenker, Nizozemska (stručno)
    Trening za trenere iz područja upravljanja mliječnim farmama.

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator
Tehnološki parametri proizvodnje tradicijskih sireva u funkciji njihove zaštite MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

stručni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Izrada tehnološkog projekta farme mliječnih koza i bivolica te mini-sirane Suradnja s gospodarstvom 19.10.2020. - 19.10.2021. koordinator

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Optimizacija temperature toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 01.12.2017. koordinator
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator

Publikacije

  • Marija V., Tudor Kalit, M., Dolenčić Špehar I., Radeljević, B., Jelić, M., Mandinić, S., Frece, J., Kalit, S. (2022): Effects of the Autochthonous Probiotic Bacteria Lactobacillus plantarum B and Lactococcus lactis Subsp. lactis S1 on the Proteolysis of Croatian Cheese Ripened in a Lambskin Sack (Sir iz Mišine). Fermentation, 8, 382.
  • Rako, A., Tudor Kalit, M., Rako, Z, Zamberlin, Š., Kalit, (2022): Contribution of salt content to the ripening process of Croatian hard sheep milk cheese (Brač cheese). LWT - Food Science and Technology, 162, 1-7.
  • Kalit, S., Tudor Kalit M., Dolenčić Špehar I., Salajpal K., Samaržija D., Anušić J., Rako A. (2021): The Influence of Milk Standardization on Chemical Composition, Fat and Protein Recovery, Yield and Sensory Properties of Croatian PGI Lički Škripavac Cheese. Foods, 10 (4), 690.
    doi: 10.3390/foods10040690
  • Matutinović, S., Rako, A., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2021): Influence of the Ratio of Sheep and Cow Milk on the Composition and Yield Efficiency of Lećevački Cheese. Fermentation, 7, 274.
    https://doi.org/10.3390/fermentation7040274
  • Knežević, D., Hengl, B., Matković, K., Kalit, S., Benić, M., Solić, D., Stručić, D., Đidara, M., Gantner, V., Šperanda, M. (2021): Animal Welfare assessment and udder health status on dairy farms. Veterinarski dani, 26.-29.09.2021., Vodice, Croatia.
  • Tudor Kalit, M., Lojbl, T., Rako, A., Gun, I., Kalit, S. (2020): Biochemical changes during ripening of cheeses in an animal skin. Mljekarstvo, 70 (4), 225-241.
    doi.org/10.15567/mljekarstvo.2020.0401

Bibliografija (CROSBI): https://bib.irb.hr/lista-radova?autor=259500

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?user=n4ZvGoMAAAAJ&hl=hr

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2012 - 2012: Wisconsin Cheese Maker Assotiation, Madison, Sjedinjene Američke Države
    Sudjelovao na svjetskom prvenstvu sireva u funkciji senzorskog ocjenjivača sireva.
  • 2014 - 2014: Wisconsin Cheese Maker Assotiation, Madison, Sjedinjene Američke Države
    Sudjelovao na svjetskom prvenstvu sireva u funkciji senzorskog ocjenjivača sireva.
  • 2018 - 2018: Wisconsin Cheese Maker Assotiation, Madison, Sjedinjene Američke Države
    Sudjelovao na svjetskom prvenstvu sireva u funkciji senzorskog ocjenjivača sireva.
  • 2019 - 2019: International Food Contest, Herning, Danska
    Sudjelovao a u funkciji senzorskog ocjenjivača sireva.
  • 2020 - 2020: Wisconsin Cheese Maker Assotiation, Madison, Sjedinjene Američke Države
    Sudjelovao na svjetskom prvenstvu sireva u funkciji senzorskog ocjenjivača sireva.
  • 2022 - 2022: Wisconsin Cheese Maker Assotiation, Madison, Sjedinjene Američke Države
    Sudjelovao na svjetskom prvenstvu sireva u funkciji senzorskog ocjenjivača sireva.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.