Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese

Akronim: ColourMaize

Naziv natječaja: HRZZ Istraživački projekti

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 1 499 856,83 HRK

Financirani iznos: 1 499 856,83 HRK

Broj ugovora: IP-2019-04-9063

Početak provedbe: 15.01.2020.

Završetak provedbe: 14.01.2024.

Web stranica projekta: https://sites.google.com/view/hrzzcolourmaize/o-projektu

Sažetak

Žumanjak jajeta se smatra bogatim izvorom žutih pigmenata luteina i zeaksantina, spojeva iz skupine karotenoida važnih za zdravlje očiju i antioksidacijsku zaštitu ljudskog organizma. Karotenoidi jajeta potječu samo iz hrane jer ih kokoši nesilice ne mogu sintetizirati. Zrno kukuruza je jedina žitarica koja sadrži značajne količine
karotenoida, među kojima najviše ljudima potrebnih luteina i zeaksantina. Zbog visokog udjela zrna u hrani nesilica, oni mogu ne samo doprinijeti već i biti jedini izvor pigmenata za poželjnu boju žumanjka jajeta. Međutim, sadržaj i vjerojatno iskoristivost karotenoida su određeni genotipom kukuruza. Generalno, sva prisutna količina karotenoida hrane nije bioraspoloživa jer se iz matrice hrane samo dio oslobodi tijekom probave te je dostupan za apsorpciju, metabolizam i ugradnju u jaja (biodostupnost). Matrice potpune hrane nesilica i zrna su dva glavna čimbenika koji utječu na bioraspoloživost i biodostupnost karotenoida iz zrna kukuruza. Obilježja zrna kukuruza povezana s mikrostrukturom endosperma su kao i sadržaj karotenoida genetski uvjetovani te će se predloženim istraživanjem povezati bioraspoloživost karotenoida određena in vitro metodama te biodostupnost određena u pokusu s nesilicama i fizikalno-kemijska obilježja zrna najzastupljenijih hibrida kukuruza u RH. Zatim će se utjecaj obrade zrna – temperatura sušenja nakon berbe i veličina čestice meljave, i promjene sastava potpunih krmnih smjesa – različite razine dodatka repičinog ulja, lecitina i vitamina A te forme dodatka mikrominerala na biodostupnost karotenoida odrediti u tri hranidbena pokusa s nesilicama hranjenih smjesama s dva hibrida kukuruza divergentne biorasploživosti određene u prethodnom pokusu. Bioraspoloživost i biodostupnost karotenoida iz zrna kukuruza do sada nisu istraživane te bi poznavanje čimbenika koji na njih utječu omogućilo njihovo bolje iskorištenje u pigmentaciji peradi te odabir i proizvodnju hibrida boljih pigmentacijskih svojstava.

Voditelji

izv. prof. dr. sc. Kristina Kljak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

Dora Zurak, mag. ing. agr.
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Zlatko Svečnjak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

doc. dr. sc. Marija Duvnjak
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Dalibor Bedeković
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Goran Kiš
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Zlatko Janječić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Darko Grbeša
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.