Nutritivna i funkcionalna vrijednost koprive (Urtica dioica L.) primjenom suvremenih hidroponskih tehnika uzgoja

Naziv natječaja: HRZZ IP 2019-04

Izvor financiranja: Hrvatska zaklada za znanost

Uloga AFZ: koordinator

Ukupna vrijednost: 1.411.401,00 HRK

Financirani iznos: 1.411.401,00 HRK

Početak provedbe: 15.01.2020.

Završetak provedbe: 14.01.2024.

Sažetak

Kopriva je višegodišnja biljka bogata fitokemikalijama i specijaliziranim metabolitima (SM), što ju svrstava u kategoriju biljaka velikog potencijala i široke primjene. Iako raste samoniklo u prirodi, teži se njenoj kultivaciji u svrhu dobivanja gotovog proizvoda ujednačenog kemijskog sastava. Odabranim agrotehničkim mjerama tijekom fenofaza u razvoju biljke značajno se može utjecati na sintezu i akumulaciju SM, koji su pod izravnim utjecajem brojnih biotskih, abiotskih i antropogenih čimbenika. Ključni čimbenici za dobivanje nutritivno kvalitetnog proizvoda adekvatnog prinosa uključuju balansiranu gnojidbu, fenofazu razvoja i dinamiku košnje. Sve evidentnije klimatske promjene potenciraju implementaciju suvremenih metoda uzgoja. Suvremene tehnike proizvodnje povrća podrazumijevaju hidroponski uzgoj koji pokazuje niz prednosti: dobro gospodarenje prirodnim resursima, racionaliziranu potrošnju vode zbog recirkulacije hranive otopine, sprječavanje gubitka hraniva iz rizosfere, kontrolu abiotskih čimbenika hranive otopine te zraka. Prilikom plasmana proizvoda na tržište, a u svrhu što duljeg očuvanja nutritivnih i organoleptičkih kvaliteta te trajnosti proizvoda, nužno je pakiranje istog s ciljem smanjenja kontakta svježe koprive s atmosferom okoliša. Ključni čimbenici prilikom pakiranja su odabir adekvatnog ambalažnog materijala i sastav plinova u pakiranjima. Pakiranje u modificiranoj atmosferi značajno usporava degradaciju nutritivnih svojstva svježe ubrane biljke uz osiguravanje mikrobiološke ispravnosti pakiranog proizvoda.

Voditelji

prof. dr. sc. Sandra Voća
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Suradnici

izv. prof. dr. sc. Sanja Fabek Uher
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Stjepan Pliestić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Ivanka Žutić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Lepomir Čoga
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Nina Toth
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Božidar Benko
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Sanja Radman
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Marko Petek
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

prof. dr. sc. Nadica Dobričević
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Ante Galić
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

izv. prof. dr. sc. Jana Šic Žlabur
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.