Zašto studirati Agrarnu ekonomiku
prijediplomski studij Agrarna ekonomika

Poljoprivredni sektor ima stratešku ulogu u ekonomskom razvoju jedne zemlje. Proizvodni resursi u poljoprivredi su oskudni i ograničeni, a želje i potrebe rastućeg broja stanovnika za proizvodima iz poljoprivrede velike i neograničene.
Pred stručnjacima različitih profila su veliki izazovi kao zadovoljiti potrebe društva a sačuvati resurse za buduće generacije. Važnu ulogu u rješavanju izazova imaju i agrarni ekonomisti.

Agrarna ekonomika kao grana primijenjene ekonomije ima za cilj maksimizirati profitabilnost poljoprivredne proizvodnje na dobrobit cijelog društva. Taj cilj se postiže kroz proučavanje i analizu aspekata koji utječu na ekonomiku poljoprivrede i uspješno upravljanje ograničenim resursima, kao što su zemljište, rad i kapital. Neka od specifičnih područja unutar agrarne ekonomike su: ekonomika proizvodnje poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, financijski menadžment, marketing u poljoprivredi, agrarna politika, operacijska istraživanja u agrobiznisu, ekonomika međudjelovanja poljoprivrede i okoliša itd. Tako, agrarni ekonomisti savjetuju donositelje odluka u poljoprivrednom sektoru o pitanjima kao što su načini financiranja, osmišljavanje marketinške strategije, razvoj poljoprivrede i ruralnih područja, kreiranje politika,  iniciranje i provođenje znanstvenih i stručnih istraživanja te kod odluka u segmentu primarne proizvodnje.

Agrarna ekonomika je interdisciplinarno područje što znači da studij daje mogućnost prikupljanja znanja iz različitih područja znanosti od ekonomije, informatike, matematike, statistike, sociologije, psihologije, komunikologije, biologije, kemije i dr.
Različitost tema unutar područja agrarne ekonomike znači da je studiranje dinamično i da se omogućuje širok spektar potencijalnih profesionalnih karijera.

Tijekom studija studenti se mogu aktivno uključiti u projektni i istraživački rad, rad strukovnog udruženja agrarnih ekonomista, organizaciju tematskih konferencija te sudjelovati u različitim nastavnim i izvannastavnim aktivnostima vezano uz agroekonomsku struku (terenska nastava, stručni studentski projekti, stručna praksa, stručne tribine i sl.).

Fotogalerija

Zašto studirati Agrarnu ekonomiku Zašto studirati Agrarnu ekonomiku Zašto studirati Agrarnu ekonomiku Zašto studirati Agrarnu ekonomiku Zašto studirati Agrarnu ekonomiku Zašto studirati Agrarnu ekonomiku Zašto studirati Agrarnu ekonomiku Zašto studirati Agrarnu ekonomiku

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.