Specifičnosti studija
Istaknuta dostignuća studenata
Studenti o studiju
Što nakon diplome?
Ishodi učenja
Studijski program, stručna praksa, terenska nastava
Povrćarstvo (120.00 ECTS)
Cilj studijskog programa
Cilj diplomskog studija Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo je generiranje educiranih, odgovornih stručnjaka sposobnih za rad na različitim poslovima iz domene suvremene proizvodnje povrća. Atraktivan nastavni program te primjena modernih metoda i tehnika poučavanja omogućuju studentima razvoj općih i područno specifičnih kompetencija koje su neophodni instrumenti za aktivno rješavanje mnogih izazova i brzih promjena u suvremenoj proizvodnji povrća koje donose tehnološke inovacije na globalnoj razini, rastuća potražnja tržišta za kvalitetnim povrćem te načela sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Integriranjem nastave, istraživanja i prakse studenti su po završetku studija osposobljeni za samostalno upravljanje tehnološkim procesima proizvodnje povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja u integriranim, ekološkim i hidroponskim sustavima, na otvorenom i u zaštićenom prostoru, uz racionalno i ekonomski opravdano korištenje prirodnih resursa. Također, osposobljeni su za obrazovni rad na srednjim i visokim učilištima, istraživački rad na visokim učilištima i znanstvenim institutima, nastavak znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju iz biotehničkog znanstvenog područja, obavljanje složenih zadataka u savjetodavnim i službama za kontrolu poljoprivrednih proizvoda, državnoj upravi te gospodarskim subjektima za proizvodnju, doradu i promet sjemena, sadnog materijala, svježeg i prerađenog povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja.
Akademski naziv
Magistar/magistra inženjer/inženjerka hortikulture
(mag. ing. agr.)
1. semestar, 1. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 30.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Biološki i ekološki čimbenici uzgoja povrća (144456) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
6.00 | Biljna biokemija (64679) Jalšenjak, N. |
R1 | 60 (52+8+0) |
6.00 | Osnove biometrike (144079) Gunjača, J.; Safner, T. |
R1 | 60 (30+18+12) |
6.00 | Organsko-biološka proizvodnja povrća (144406) Radman, S. |
R1 | 60 (36+12+12) |
6.00 | Principi i perspektive ishrane u hortikulturi (144455) Petek, M. |
R2 | 60 (40+10+10) |
2. semestar, 1. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 8.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Suvremena tehnologija uzgoja povrća (26742) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
2.00 | Diplomski rad - seminar (160350) Pecina, M. |
R1 | 20 (0+0+20) |
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14472 => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 18.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Oplemenjivanje vrtlarskih kultura (144320) Bolarić, S. |
R1 | 60 (36+22+2) |
6.00 | Zaštićeni prostori (144006) Benko, B. |
R1 | 60 (28+20+12) |
6.00 | Ishrana bilja u zaštićenim prostorima (144084) Čoga, L. |
R1 | 60 (30+24+6) |
6.00 | Tehnika u uzgoju povrća i ukrasnog bilja (169435) Sito, S. |
R1 | 60 (35+15+10) |
6.00 | Kvaliteta voća, povrća i prerađevina (26271) Dobričević, N. |
R1 | 60 (28+26+6) |
6.00 | Suvremena proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja (144459) Radman, S. |
R1 | 60 (16+16+28) |
6.00 | Programiranje i projektiranje sustava navodnjavanja (144457) Ondrašek, G. |
R1 | 60 (36+18+6) |
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14473 | @ | Sati nastave |
3.00 | Rijetka i ugrožena flora Hrvatske (26732) Bogdanović, S. |
R1 | 30 (8+20+2) |
6.00 | Tehnološki postupci obrade hortikulturnih sirovina (86027) Voća, S. |
R1 | 60 (44+12+4) |
6.00 | Molekularna raznolikost i evolucija (26667) Šatović, Z. |
R1 | 60 (40+12+8) |
3.00 | Principi i metode determinacije biljaka (26721) Britvec, M. |
R1 | 30 (8+20+2) |
3.00 | Eksperimentalni dizajn (144088) Gunjača, J. |
R1 | 30 (15+11+4) |
3.00 | Instrumentalne metode kemijske analize (169434) Maslov Bandić, L. |
R1 | 30 (10+20+0) |
6.00 | Oplemenjivanje na otpornost na štetočinje i abiotske stresove (144321) Bolarić, S. |
R1 | 60 (39+20+1) |
3.00 | Biljna genetika (144318) Habuš Jerčić, I. |
R1 | 30 (20+10+0) |
3. semestar, 2. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 6.00 |
@ | Sati nastave |
4.00 | Stručna praksa - Povrćarstvo (251015) Fabek Uher, S. |
120 (0+120+0) |
|
2.00 | Stručni projekt - Povrćarstvo (251016) |
30 (0+0+30) |
|
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14474 => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 12.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Fitofarmacija u hortikulturi (144462) Mešić, A. |
R1 | 60 (45+11+4) |
3.00 | Hidroponski uzgoj povrća i cvijeća (144469) Benko, B. |
R1 | 30 (14+14+2) |
3.00 | Agrobiotopi zaštićenih prostora (144460) Benko, B. |
R1 | 30 (14+12+4) |
6.00 | Fiziološki procesi ubranog voća i povrća (144468) Dobričević, N. |
R1 | 60 (20+28+12) |
3.00 | Načela integrirane zaštite bilja (144404) Pajač Živković, I. |
R1 | 30 (18+8+4) |
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14475 | @ | Sati nastave |
6.00 | Biljna biotehnologija (87430) Kereša, S. |
R1 | 60 (46+8+6) |
3.00 | GIS u ekologiji bilja (144461) Ljubičić, I. |
R1 | 30 (20+8+2) |
6.00 | Korjenasto-gomoljaste kulture (144329) Pospišil, M. |
R1 | 60 (40+10+10) |
6.00 | Proizvodnja i prerada jestivih i ljekovitih gljiva (169414) Širić, I. |
R1 | 60 (40+14+6) |
3.00 | Engleski jezik ll (144579) Miholjančan, T. |
R3 | 30 (15+15+0) |
6.00 | Menadžment malih i srednjih poduzeća u agrobiznisu (144068) Juračak, J. |
R1 | 60 (24+20+16) |
6.00 | Samonikle biljne vrste i uporabna vrijednost (144465) Dujmović Purgar, D. |
R1 | 60 (36+16+8) |
4. semestar, 2. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 28.00 |
@ | Sati nastave |
28.00 | Diplomski rad - Hortikultura/Povrćarstvo (169290) |
0 (0+0+0) |
|
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14476 | @ | Sati nastave |
3.00 | Štetočinje povrća (157345) Kaliterna, J. |
R1 | 30 (24+6+0) |
6.00 | Primijenjena analiza prostornih podataka u R-u (169285) Safner, T.; Šalamon, D. |
R1 | 60 (30+26+4) |
3.00 | Proizvodnja sjemena povrća (144470) Radman, S. |
R1 | 30 (14+14+2) |