Specifičnosti studija
Istaknuta dostignuća studenata
Studenti o studiju
Što nakon diplome?
Ishodi učenja
Studijski program, stručna praksa, terenska nastava
Proizvodnja i prerada mlijeka (120.00 ECTS)
Cilj studijskog programa
Cilj diplomskog studija Proizvodnja i prerada mlijeka je nastavnim procesom i nastavnim sadržajem omogućiti studentima stjecanje kompetencija potrebnih za rad na različitim poslovima u području mljekarstva. Nakon uspješno završenog studija kompetencije studenata definirane specifičnim ciljem ogledaju se kroz slijedeće sposobnosti: prepoznavanja problema i predlaganja društveno i etički odgovornih rješenja u područjima koja uključuju sustav proizvodnje mlijeka, tehnologiju prerade mlijeka, sustav osiguranja kvalitete proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda, primijene stečenih znanja i vještina u novim ili nepoznatim situacijama u širem području mljekarske struke, stjecanja novih znanstvenih spoznaja i prilagodbe stečenih znanja i vještina za stvaranje novih ideja potrebnih za ravnopravno sudjelovanje u timskom radu u procesima razvoja novih tehnologija i proizvoda, korištenja stečenih znanja i vještine za rad na poslovima rukovođenja u proizvodnom pogonu ili kontrolnim laboratorijima ili tijelima državnog sustava kontrole hrane, planiranja, organiziranja i vođenja proizvodnje mlijeka na farmi i u industrijskim uvjetima tehnologije proizvodnje konzumnog mlijeka, fermentiranih mlijeka, vrhnja, maslaca i sira, integracije pojedinih segmenata proizvodnje i prerade mlijeka u jedinstvenu gospodarski opravdanu cjelinu. Također, specifični cilj osigurava završenim studentima razinu znanja i vještina iz područja mljekarstva nužnih za: samozapošljavanje, poslove stručnog suradnika u poljoprivrednim savjetodavnim službama, istraživačkim ustanovama, tijelima državne poljoprivredne uprave i cjeloživotno obrazovanje i/ili nastavak školovanja na trećoj razini studija.
Akademski naziv
Magistar/magistra inženjer/inženjerka proizvodnje i prerade mlijeka
(mag. ing. agr.)
1. semestar, 1. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 30.00 |
@ | Sati nastave |
3.00 | Biokemija - odabrana poglavlja (26142) Jalšenjak, N. |
R1 | 30 (30+0+0) |
3.00 | Biologija laktacije (144558) Salajpal, K. |
R1 | 30 (25+5+0) |
6.00 | Biometrika i planiranje istraživanja na životinjama (226252) Džidić, A.; Ferenčaković, M. |
R1 | 60 (30+30+0) |
6.00 | Hranidba preživača (144503) Kiš, G. |
R1 | 60 (38+18+4) |
6.00 | Kemija i fizika mlijeka (169504) Mikulec, N. |
R1 | 60 (30+26+4) |
6.00 | Mljekarska mikrobiologija (144559) Dolenčić Špehar, I. |
R1 | 60 (30+20+10) |
2. semestar, 1. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 26.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Biokemija i tehnologija zrenja sireva (226333) Kalit, S. |
R2 | 60 (40+16+4) |
2.00 | Diplomski rad - seminar (160350) Pecina, M. |
R1 | 20 (0+0+20) |
6.00 | Proizvodnja kravljeg mlijeka (144560) Ivanković, A. |
R1 | 60 (47+5+8) |
6.00 | Proizvodnja ovčjeg i kozjeg mlijeka (144512) Prpić, Z. |
R1 | 60 (40+14+6) |
6.00 | Sirarstvo (226334) Kalit, S. |
R2 | 60 (36+16+8) |
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14500 | @ | Sati nastave |
6.00 | Europska unija i zajednička poljoprivredna politika (226236) Kovačićek, T. |
R1 | 60 (32+0+28) |
6.00 | Izvorne pasmine i njihova zaštita (157048) Mioč, B. |
R1 | 60 (48+8+4) |
6.00 | Sigurnost hrane (250950) Tudor Kalit, M. |
R3 | 60 (34+18+8) |
6.00 | Tehnika proizvodnje hrane za životinje (144506) Matin, A. |
R1 | 60 (44+12+4) |
3. semestar, 2. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 12.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Fermentirana mlijeka (169507) Dolenčić Špehar, I. |
R1 | 60 (32+18+10) |
4.00 | Stručna praksa - Proizvodnja i prerada mlijeka (251038) |
120 (0+120+0) |
|
2.00 | Stručni projekt - Proizvodnja i prerada mlijeka (251039) |
30 (0+0+30) |
|
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14501 => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: najmanje 12.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Genotipovi i selekcija u proizvodnji mlijeka (169508) Kelava Ugarković, N. |
R1 | 60 (32+20+8) |
6.00 | Senzorno ocjenjivanje mlijeka i mliječnih proizvoda (185570) Mikulec, N. |
R1 | 60 (22+26+12) |
6.00 | Tehnologija proizvodnje sladoleda (226336) Tudor Kalit, M. |
R3 | 60 (38+18+4) |
6.00 | Tehnologija proizvodnje vrhnja, maslaca i mliječnih deserata (226335) Dolenčić Špehar, I. |
R1 | 60 (42+8+10) |
6.00 | Tehnologije i tehnički procesi u proizvodnji mlijeka i mesa (26742) Salajpal, K. |
R1 | 60 (38+22+0) |
6.00 | Zdravstveni aspekti proizvodnje mesa i mlijeka (98398) Kostelić, A. |
60 (40+20+0) |
|
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14503 | @ | Sati nastave |
3.00 | Engleski jezik ll (144579) Miholjančan, T. |
R3 | 30 (15+15+0) |
6.00 | Laboratorijska tehnologija (169202) Mikulec, N. |
R1 | 60 (28+28+4) |
6.00 | Poljoprivredno savjetodavstvo i komunikacije (132885) Zrakić Sušac, M. |
R1 | 60 (28+12+20) |
6.00 | Proizvodnja mlijeka i mesa kopitara (144553) Ramljak, J. |
R1 | 60 (40+14+6) |
6.00 | Ruralni turizam (116651) Cerjak, M. |
R2 | 60 (28+12+20) |
6.00 | Upravljanje troškovima u agrobiznisu (87427) Grgić, Z. |
R1 | 60 (30+16+14) |
4. semestar, 2. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 28.00 |
@ | Sati nastave |
28.00 | Diplomski rad - Proizvodnja i prerada mlijeka (169304) |
0 (0+0+0) |
|
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14502 | @ | Sati nastave |
6.00 | Marketing u poljoprivredi (132792) Kovačić, D. |
R1 | 60 (41+0+19) |