O studiju
diplomski studij Hortikultura - Povrćarstvo

Diplomski studij Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo studentima omogućava stjecanje potrebnih multidisciplinarnih teorijskih znanja, praktičnih vještina i kompetencija potrebnih za planiranje, organizaciju i kontrolu suvremene proizvodnje povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva, u različitim sustavima proizvodnje, na otvorenom i u zaštićenom prostoru.

Obrazovanje na ovom studiju je neophodno za ostvarenje rentabilne i profitabilne proizvodnje te visoke kvalitete i sigurnosti povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva, uz održivo korištenje i očuvanje okoliša te poticanje ruralnog razvoja. Stoga je obrazovanje na ovom studiju neophodno za misiju smanjenja uvoza svježeg i prerađenog povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i gljiva, odnosno za postizanje njihove samodostatnosti koja u ovim izazovnim vremenima ima sve veću važnost za sigurnu opskrbu stanovništva Hrvatske. Također, studij doprinosi razvoju društveno odgovornih osoba s vrijednim općim kompetencijama kao što su objektivno vrednovanje vlastitog i tuđeg rada, preuzimanje odgovornosti, prilagodba radu u multidisciplinarnim i multikulturalnim skupinama, profesionalna i akademska komunikacija, etika i samostalnost u istraživačkom radu.

Diplomski studijski program Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo traje dvije godine (4 semestra) i ima ukupno opterećenje 120 ECTS bodova. Studij ima 60 %, odnosno 72 obvezna ECTS boda (38 ECTS-a na prvoj godini – 6 stručnih predmeta i seminar vezan za diplomski rad te 34 ECTS-a na drugoj godini – stručna praksa, stručni projekt i diplomski rad). Preostalih 40 %, odnosno 48 ECTS bodova su izborni, a studenti ih realiziraju prema osobnom interesu odabirom predmeta s liste izbornih predmeta studijskog programa Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo (31 izborni predmet) te drugih diplomskih studijskih programa Agronomskog i srodnih fakulteta unutar i izvan Sveučilišta u Zagrebu (do 12 ECTS bodova).

U drugoj godini studija predviđen je timski i samostalni istraživački rad studenta vezan za izradu stručnog projekta, odnosno diplomskog rada. Stjecanje praktičnog znanja predviđeno je kroz obaveznu stručnu praksu u trajanju 120 sati koja se dijelom obavlja na pokušalištu 'Maksimir', a dijelom u nekom od gospodarskih subjekata u Hrvatskoj ili inozemstvu. Postoji mogućnost studentske mobilnosti, semestralne u trajanju 3 mjeseca ili kratke u trajanju do 30 dana, na inozemnim visokim učilištima s kojima Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet ima sklopljen sporazum za dogovoreno područje i potrebnu razinu studija. Diplomski studij završava izradom i obranom diplomskog rada pri čemu se stječe pravo na akademski naziv magistar/magistra inženjer/inženjerka hortikulture (mag. ing. agr.)

O studiju O studiju O studiju O studiju

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.