Studenti o studiju
diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam

Ako vas zanimaju efikasni i ekološki načini suzbijanja štetnika, organska proizvodnja povrća/voća, ekologija, ruralni turizam, marketing i brojni drugi predmeti, onda je smjer Ekološke poljoprivrede i agroturizma stvoren za vas!
Smjer nas osposobljava da naizgled nespojive predmete uspijemo objediniti u ekološkoj proizvodnji, a posebice one studente koji žele imati ili imaju vlastito gospodarstvo. Terenske nastave omogućuju da na praktičan i upamtljiv način uvidimo što su zapravo ekološka poljoprivreda, upravljanje zaštićenim područjima ili pak zaštita okoliša. Izradom seminara pripremamo se za vrhunac diplomskog studija, a to je naravno izrada i obrana diplomskog rada. Laboratorijske vježbe, kojih nikad na pretek upoznaju nas s laboratorijskim i znanstvenim radom. Debate i razgovori potiču nas na razmišljanje, a gostujuća predavanja pružaju mogućnost upoznavanja s agronomima u poslovnim tvrtkama, njihovim vlastitim proizvodnjama, gospodarstvima ili turističkim domaćinstvima te uvid u njihov put do uspjeha i kako se svatko od nas može okušati u njemu. Uz obvezne predmete, postoji niz izbornih koji mogu ispuniti vaša očekivanja i želje za usvajanjem novih znanja.
Komunikacija s profesorima olakšava suradnju i učenje, a voditeljici smjera uvijek se možete obratiti za pojedine nejasnoće i probleme, na koja će rado pronaći odgovor i rješenje.
Ekološka poljoprivreda pruža vam sveobuhvatan način pripreme za poslovni život ili nastavak obrazovanja na poslijediplomskom studiju. Svakako nećete požaliti, a prije svega slušajte sebe i vodite se onime što vas zanima.
Lara Šaler, studentica II. godine studija
Predstavnica studenta u Vijeću diplomskog studija Ekološka poljoprivreda i agroturizam

Diplomski studij Ekološke poljoprivrede i agroturizma priprema studente za rad i razvoj u ruralnom turizmu diljem Lijepe naše, ali i šire. Unatoč Corona krizi, profesori i ostali djelatnici Fakulteta maksimalnim trudom i zalaganjem omogućili su nam praćenje online nastave, pa čak i terenske online nastave. Terenske i laboratorijske vježbe prate teorijsku nastavu te olakšavaju postizanje zadanih ishoda učenja. Tijekom studija Ekološke poljoprivrede i agroturizma usvajaju se znanja potrebna za razlikovanje agroturizma od ostalih oblika turizama, kao i njegove regionalne raznolikosti. Ekološka poljoprivreda postaje najvažniji oblik poljoprivrede zbog povoljnog utjecaja na planetu Zemlju, stoga je bitno da i Hrvatska stvara stručnjake u ovoj djelatnosti, a to omogućava Agronomski fakultet kroz istoimene prijediplomske i diplomske studije.
Ana Sajko, studentica II. godine studija

Studij Ekološke poljoprivrede i agroturizma smatram savršenim za stjecanje vizije o važnosti očuvanja prirode, prirodnih resursa, odgovornog korištenja energije, poboljšanja kvalitete tla i bioraznolikosti. Svi ti održivi sustavi u ekološkoj poljoprivredi dovode do boljitka života u svim sferama života na Zemlji. S druge strane, studij pruža i mogućnost uviđanja ruralne vrijednosti preko grane turizma. Priroda i čovjek uz odmor i aktivnosti na svježem zraku su sklad za zdravlje koji je danas poželjan u što većem razmjeru. Profesori prate sve aktualnosti, pristupačni su i uvijek spremni pomoći s nedoumicama koje muče studente, kako bi naučili nove pojmove iz dana u dan. Studij nudi odabir raznih izbornih predmeta koji omogućuju širenje spektra znanja, kako bi imali cjelokupnu sliku biotehnoloških znanosti. Terenske nastave upotpunjuju naučeno na predavanjima i olakšavaju primjenu znanja uz dozu zabave koja je neizostavna. Pri ponovnom odabiru opet bih upisao studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam jer me očarao na sve načine.
Marko Elez, student II. godine studija

Studij Ekološke poljoprivrede i agroturizma daje dobre temelje na kojima kasnije novim znanjem i iskustvom možete graditi i kreirati "zeleniju" budućnost. Stečeno znanje nije usko specijalizirano, odnosi se na tlo, biljke, životinje, okolinu, čovjeka, međusobne odnose, uzroke i posljedice. U sklopu gotovo svakog predmeta se provodi terenska nastava, nastavno osoblje je vrlo pristupačno, studij dinamičan, a dvije godine prolete u trenu.
Marija Poljak, diplomirala 2020.
Voditeljica certifikacijskog tijela za proizvode
Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“

Tijekom pohađanja studija Ekološke poljoprivrede i agroturizma stječu se posebna znanja iz područja održive poljoprivrede i ruralnog razvoja te se jasnije može percipirati međupovezanost ekologije i turizma. Interakcija profesora sa studentima jako je otvorena uz izražen prijateljski odnos što rezultira dobrim prenošenjem znanja i stečenih iskustava na studente. Terenske nastave su sadržajne, poučne i zanimljive te im se svaki student raduje.
Ljuban Jukić, diplomirao 2017.
Djelatnik u sektoru proizvodnje voća


Tijekom cjelokupnog perioda studiranja na ovom studiju stekla sam dojam kao da smo svi jedna mala obitelj. Profesori su susretljivi, uvijek spremni izaći u susret. Terenske nastave su bit cijelog studiranja jer se na njima primjenjuje teorijski dio i lakše prati tematika. Na predavanjima se prikazuju konkretni primjeri iz stručnih istraživanja što je puno lakše zapamtiti. Smatram da studente treba što više uključivati u praktični dio tako da svi oni koji namjeravaju ostati u tom smjeru i nakon studiranja, imaju dobro znanje i početno iskustvo.

Klara Furač (rođ. Fabac), diplomirala 2014.
Kontrolor na terenu
Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.