Specifičnosti studija
diplomski studij Fitomedicina

Studij Fitomedicina vrlo je kompleksan studij jer svaki dobar liječnik za biljke prvo mora biti dobar agronom i dobro poznavati svoga pacijenta - biljnu vrstu, kojih je u poljoprivrednoj proizvodnji jako puno. Svaka je biljna vrsta specifična i uglavnom napadnuta od specifičnih štetnih organizama. Iz tog razloga fitomedicina traži veliko znanje, predane i zainteresirane studente, buduće stručnjake. Zauzvrat pruža velike mogućnosti kasnije specijalizacije u vrlo specifičnim i uskim područjima ne samo znanstvenih disciplina koje je sačinjavaju (entomologije, nematologije, akarologije, fitopatologije, herbologije, fitofarmacije i aplikacije pesticida) nego i u područjima koja zahtijevaju interdisciplinarna znanja (primjerice biološka raznolikost, legislativa u zaštiti bilja i slično).

Studenti na diplomskom studiju Fitomedicina od prvoga dana dobivaju priliku da se osim obveznog studijskog programa posvete izvannastavnim aktivnostima kroz koje produbljuju znanja iz područja koje ih posebno zanima (Entomološka grupa, grupa Čudesni svijet korova i grupa Art u fitomikologiji), ili pak stječu dodatne vještine (javni nastup, komunikacija, timski rad, rad s djecom i dr.). Mladi nastavnici i asistenti koji vode ove grupe entuzijastično osmišljavaju  aktivnosti kroz koje naši studenti  sudjeluju u edukaciji djece u vrtićima i školama, edukaciji i prezentaciji određene znanstvene discipline na raznim manifestacijama (Dan otvorenih vrata, Dan očaranosti biljkama, Noć istraživača, Festival znanosti…), pisanju popularnih, stručnih i znanstvenih radova za različite časopise (Gospodarski list, Glasilo biljne zaštite, Fragmenta phytomedica), društvene mreže i sl. Za svoju aktivnost nerijetko su nagrađeni nagradama (Rektorova nagrada, nagrada Dekana, nagrada Zaklade akademik Milan Maceljski…) i priznanjima koja potvrđuju da je njihov rad prepoznat od strane akademske zajednice i šire javnosti.

Od 2019. traje projekt ”Krešo Krijesnica – vratimo svjetla našeg djetinjstva” koji provodi skupina zabrinutih znanstvenika Zavoda za poljoprivrednu zoologiju, studenata Agronomskog fakulteta i Sveučilišta u Wollongongu iz Australije. Vođeni željom da pomognu krijesnicama u Hrvatskoj, pokrenuli su ovaj volonterski pothvat, uz uključivanje svih građana Republike Hrvatske. Naime, upravo su građani bili važni partneri ovog istraživanja jer su obavještavali voditelje projekta preko službene Facebook stranice (Krešo Krijesnica), Instagram stranice (Krešo Krijesnica) te Twittera (#crofirefly) o područjima gdje su viđene krijesnice. Slanjem informacija o mjestu, vremenu, datumu i broju krijesnica, građani su izravno pridonosili boljem razumijevanju ovog kukca i pomoći njegovoj zaštiti kako u Republici Hrvatskoj, tako i diljem Europe. Naši su studenti odradili lavovski posao popisivanja i kategoriziranja svih dojava s terena.

Tijekom studija studenti imaju priliku postati članom profesionalne udruge, Hrvatskog društva biljne zaštite koje svake godine organizira Seminare biljne zaštite na kojima sudjeluju i studenti nagrađeni zbog uspjeha u studiranju i/ili stručnih aktivnosti. Seminari su mjesto na kojem se studenti  upoznaju s poslodavcima i često pronalaze svoj prvi posao.

Ako želiš studirati u dinamičnom okruženju, spreman si suočiti se s izazovima koje pred poljoprivrednu proizvodnju donose klimatske promjene, tehnološki razvoj i stalna potreba za očuvanjem okoliša i osiguranjem dovoljnih količina zdravstveno ispravne hrane za svjetsku populaciju, prepoznat ćeš studij Fitomedicina kao savršen izbor.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.