Studenti o studiju
diplomski studij Hortikultura - Ukrasno bilje

Kao donedavna studentica Agronomskog fakulteta, smjera Ukrasno bilje, smatram da tek sad mogu točno izraziti osjećaje o istom. Zašto tek sad? Zato što su se dojmovi slegli i sad vidim širu sliku. Jednom kad se nađete na tržištu rada shvatite koliko ste kao student zaštićeni, paženi i maženi. Agronomski fakultet, s mogućnostima koje nudi, može razmaziti svoje studente, a na njima je da to pametno iskoriste. Mogućnosti su beskrajne, ako se studenti potrude i angažiraju. Predmeti su zanimljivi i raznoliki, ali uvijek ima prostora za nadogradnju. Profesori su puni znanja koje žele podijeliti sa studentima, no često ne pokazujemo dovoljan interes. Toga sam postala svjesna tek nakon završetka studija. Sada bih voljela da sam bila uključena u više aktivnosti, poput zanimljivih radionica, predavanja, projekata i slično. Pojedine prilike su mi promakle jer se nisam dovoljno angažirala i informirala. Zato dragi studentu, nemoj ponoviti moju grešku. Uči, postavljaj pitanja i traži odgovore, informiraj se i interesiraj. Vjeruj mi, iznenadit ćeš se što sve naš Agronomski fakultet pruža. Nemoj očekivati da će se stvari same od sebe dogoditi. Neće. Fakultet nije obvezan, sami smo ga odabrali. Zato nas nitko neće povlačiti za rukav kako bi nešto napravili, ali s druge strane malo gdje će nas dočekati zatvorena vrata.
Dakle, kao bivši student Agronomskog fakulteta mogu reći da je Fakultet kvalitetan, zanimljiv i prepun prilika. Profesori su susretljivi i trude se prenijeti svoje znanje. Na studentima je da to prepoznaju, pokažu svoj interes i entuzijazam. U tom slučaju Agronomski fakultet postaje mjesto gdje započinjemo svoju, nadam se, svjetlu i uspješnu budućnost.
Tijekom studija nisam imala jasnu viziju što točno mogu raditi nakon završetka fakulteta i u kojem poslu se vidim. Bio je zapravo veliki izbor mogućnosti na papiru, ali kako kao studentica nisam imala opciju rada u struci još nisam znala prema kojem segmentu unutar ukrasnog bilja bih se usmjerila. Nakon diplomiranja brzo sam dobila posao u struci usko povezan s nabavom, veleprodajom i maloprodajom sobnog bilja i rezanog cvijeća.
Sada sam zaposlena u maloj craft cvjećarni u Zagrebu kao voditelj poslovnice. Uz šeficu i mene, nedavno smo zaposlili i dvije studentice s Agronomskog fakulteta. Budući da se radi o malom poslovanju, svi aktivno sudjeluju u osmišljavanju te realiziranju ideja i projekata. Volim što je naša struka dinamična, barem u poslu kojim se trenutno bavim. On uključuje kako zamornu papirologiju tako i razvijanje kreativnosti kroz izrade biljnih poklon paketa, aranžmana od rezanog cvijeća te praćenje trendova sobnog bilja na tržištu. Čest rad na terenu uključuje savjetovanje o održavanju bilja i uređenje interijera biljem. Također me veseli što imam priliku redovito organizirati te sudjelovati u edukativnim radionicama i marketinškim djelatnostima.

Sandra Bedran, mag.ing.agr.

Kao studentica trudila sam se pronaći što više prakse u različitim područjima vezanim za hortikulturu kako bih dobila viziju u kojem smjeru ću se razvijati i koji dio moje struke me zanima. Na početku sam radno iskustvo stjecala radeći u vrtnim centrima, rasadnicima i privatnim firmama koje se bave uređenjem okućnica.
Karijeru koju sam željela, počela sam graditi u turističkom sektoru koji ima razvijen širok hortikulturni odjel što je za mene predstavljalo posao iz snova. Smatram da je rad u hotelima i kampovima za struku ukrasne hortikulture područje na kojem se vrlo brzo može napredovati. Poslovi su raznoliki, izazovni i često kompleksni.
Trenutno sam zaposlena u gradskoj firmi za uređenje javnih zelenih površina gdje je stručni kadar vrlo cijenjen, a posao se odrađuje prema pravilima struke, što mi je iznimno bitno. Veliko zadovoljstvo mi pruža i to što sada uspijevam svoje hobije, ideje i vizije spojiti i na privatnim projektima vezanim za sve popularniji event dizajn te uređenje interijera i eksterijera biljem.

Ivona Brlek, mag.ing.agr.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.