Specifičnosti studija
diplomski studij Hortikultura – Vinogradarstvo i vinarstvo

Diplomski studij Hortikultura usmjerenje Vinogradarstvo i vinarstvo prepoznat je kao jedan od studija koji omogućava studentima stjecanje praktičnih znanja, ali nudi i uključivanje u znanstveno-istraživački rad kroz sudjelovanje u brojnim  izvannastavnim  aktivnostima iz područja vinogradarstva i vinarstva koje organiziraju nastavnici studija. Uz najstariju izvannastavnu aktivnost na Agronomskom fakultetu, Ampelografsku grupu, aktivne su još i:

  • Vinarska grupa,
  • Istraživačka grupa za analizu grožđa i vina,
  • Mala studentska destilerija,
  • Prerada stolnog grožđa.

Ampelografska grupa sudjeluje u različitim istraživanjima vezanim uz inventarizaciju, karakterizaciju i očuvanje genetskih izvora vinove loze. Sudjelovanjem u ampelografskoj grupi studenti uče o sortama vinove loze, obilaze vinogradarska područja, prikupljanje uzoraka te provode ampelografski opis sorata u vinogradu i laboratoriju. Pripremaju uzorke za mehaničku i kemijsku analizu te rade na uvođenje i uzgoj vinove loze u in-vitro uvjetima.

Vinarska grupa omogućava studentima proširivanje znanja o  tehnološkim postupcima u proizvodnji mirnih i pjenušavih vina, fizikalno-kemijskim i instrumentalnim analizama mošta i vina te senzornoj analizi i ocjenjivanju vina.

Istraživačka grupa za analizu grožđa i vina namjenjena je studentima koji žele naučiti više o instrumentalnim metodama analize grožđa i vina.

Mala studentska destilerija omogućava studentima proširivanje znanja o procesu tehnologije jakih alkoholnih pića.

Prerada stolnog grožđa namijenjena je studentima koji žele naučiti o tehnologiji proizvoda od sorti stolnog grožđa: grožđice, džem, svježi sok.

Zaklada Miljenko Grgić

Jedan od najpoznatijih alumnija Agronomskog fakulteta, čuveni kalifornijski vinar Miljenko Grgić, osnovao je zakladu koja je namijenjena isključivo stipendiranju studenata ovog studija, a djeluje u okviru Hrvatske školske zaklade (Croatian Scholarship Fund ). Cilj je zaklade, odnosno njezinog utemeljitelja, unaprjeđenje proizvodnje grožđa i vina u RH kroz pomoć u obrazovanju studenata vinogradarstva i vinarstva. Zaklada svake godine raspisuje natječaj za dodjelu godišnje stipendije te  financiranje boravka studenata u obavljanju stručne prakse u nekoj od američkih vinarija.

Zbog svega navedenog, ali i činjenice da je vinogradarstvo jedna od najprosperitetnijih grana poljoprivrede, a  poznavanje vina danas dio opće kulture i naobrazbe, zanimanje za upis na ovaj studij je veliko te se na njega redovito upisuju samo najbolji studenti.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.