Specifičnosti studija
diplomski studij Hortikultura - Povrćarstvo
Diplomski studij Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo ima za cilj generiranje educiranih, odgovornih stručnjaka sposobnih za rad na različitim poslovima iz domene suvremene proizvodnje povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva. Atraktivan nastavni program te primjena modernih metoda i tehnika poučavanja omogućuju studentima razvoj općih i područno specifičnih kompetencija koje su neophodne za aktivno rješavanje različitih izazova i brzih promjena u suvremenoj proizvodnji povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva, a koje donose tehnološke inovacije na globalnoj razini, rastuća potražnja tržišta za proizvodima više kvalitete te načela sigurnosti hrane i zaštite okoliša.
Studij razvija specijalističke kompetencije vezane za:
- suvremene tehnologije uzgoja povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja u konvencionalnom, hidroponskom te organsko-biološkom sustavu, na otvorenom i u zaštićenom prostoru
- oplemenjivanje, biljnu biotehnologiju i proizvodnju sjemena povrća
- agroekologiju i poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse temeljene na znanstvenim spoznajama iz područja ishrane i fiziologije bilja, navodnjavanja, obrade tla i zaštite bilja od štetnih organizama
- suvremenu tehniku (strojevi i oprema) u proizvodnji, doradi i preradi povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva
- kvalitetu, fiziološke procese i održivost ubranog povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i njihovih prerađevina.
Studij je prepoznatljiv po specifičnostima:
- veliki broj izbornih predmeta vezanih za studij
- interaktivna nastava u malim skupinama
- veliki udio praktičnih vježbi u praktikumu i na pokušalištu Zavoda za povrćarstvo te laboratorijima Agronomskog fakulteta
- obavljanje stručne prakse na pokušalištima i u laboratorijima Agronomskog fakulteta te gospodarskim subjektima u Hrvatskoj i inozemstvu
- zanimljive jednodnodnevne i dvodnevne terenske nastave
- uključivanje studenata u provedbu istraživanja na znanstvenim i stručnim projektima
- istraživački diplomski radovi s ciljem postizanja unapređenja tehnologija proizvodnje, višeg prinosa te nutritivne i funkcionalne vrijednosti povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva
- stjecanje vještina kritičkog vrednovanja i prezentiranja te kompetencija za vođenje/suradnju u timskom radu
- mogućnost sudjelovanja u izvannastavnoj aktivnosti 'Vrtlarska grupa'
Aktivnosti Vrtlarske grupe uključuju: održavanje sortimenta povrća te začinskog i aromatičnog bilja, uzgoj manje poznatih vrsta povrća te uzgoj cijepljenih presadnica povrća. Studenti uče osnove o destilaciji eteričnih ulja, izrađuju sapune, meleme, balzame i druge kozmetičke proizvode. Bave se sakupljanjem i sušenjem herbe te sakupljanjem sjemena ljekovitog bilja. Od sakupljene herbe pripremaju čajne mješavine i mirisne vrećice. Sudjeluju u radionicama namijenjenim edukaciji djece u vrtićima i osnovnim školama, odgajateljima, učiteljima, umirovljenicima te ostalim zainteresiranim građanima. Planiraju izgled povrtnjaka te gredica s aromatičnim i ljekovitim biljem, pripremaju edukativne materijale. Sudjeluju na promotivnim danima Agronomskog fakulteta (Dan otvorenih vrata, Dan očaranosti biljkama).