Specifičnosti studija
diplomski studij Hortikultura - Povrćarstvo

Diplomski studij Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo ima za cilj generiranje educiranih, odgovornih stručnjaka sposobnih za rad na različitim poslovima iz domene suvremene proizvodnje povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva. Atraktivan nastavni program te primjena modernih metoda i tehnika poučavanja omogućuju studentima razvoj općih i područno specifičnih kompetencija koje su neophodne za aktivno rješavanje različitih izazova i brzih promjena u suvremenoj proizvodnji povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva, a koje donose tehnološke inovacije na globalnoj razini, rastuća potražnja tržišta za proizvodima više kvalitete te načela sigurnosti hrane i zaštite okoliša.

Studij razvija specijalističke kompetencije vezane za:

  • suvremene tehnologije uzgoja povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja u konvencionalnom, hidroponskom te organsko-biološkom sustavu, na otvorenom i u zaštićenom prostoru
  • oplemenjivanje, biljnu biotehnologiju i proizvodnju sjemena povrća
  • agroekologiju i poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse temeljene na znanstvenim spoznajama iz područja ishrane i fiziologije bilja, navodnjavanja, obrade tla i zaštite bilja od štetnih organizama
  • suvremenu tehniku (strojevi i oprema) u proizvodnji, doradi i preradi povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva
  • kvalitetu, fiziološke procese i održivost ubranog povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i njihovih prerađevina.

Studij je prepoznatljiv po specifičnostima:

  • veliki broj izbornih predmeta vezanih za studij
  • interaktivna nastava u malim skupinama
  • veliki udio praktičnih vježbi u praktikumu i na pokušalištu Zavoda za povrćarstvo te laboratorijima Agronomskog fakulteta
  • obavljanje stručne prakse na pokušalištima i u laboratorijima Agronomskog fakulteta te gospodarskim subjektima u Hrvatskoj i inozemstvu
  • zanimljive jednodnodnevne i dvodnevne terenske nastave
  • uključivanje studenata u provedbu istraživanja na znanstvenim i stručnim projektima
  • istraživački diplomski radovi s ciljem postizanja unapređenja tehnologija proizvodnje, višeg prinosa te nutritivne i funkcionalne vrijednosti povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja te jestivih i ljekovitih gljiva
  • stjecanje vještina kritičkog vrednovanja i prezentiranja te kompetencija za vođenje/suradnju u timskom radu
  • mogućnost sudjelovanja u izvannastavnoj aktivnosti 'Vrtlarska grupa'

Aktivnosti Vrtlarske grupe uključuju: održavanje sortimenta povrća te začinskog i aromatičnog bilja, uzgoj manje poznatih vrsta povrća te uzgoj cijepljenih presadnica povrća. Studenti uče osnove o destilaciji eteričnih ulja, izrađuju sapune, meleme, balzame i druge kozmetičke proizvode. Bave se sakupljanjem i sušenjem herbe te sakupljanjem sjemena ljekovitog bilja. Od sakupljene herbe pripremaju čajne mješavine i mirisne vrećice. Sudjeluju u radionicama namijenjenim edukaciji djece u vrtićima i osnovnim školama, odgajateljima, učiteljima, umirovljenicima te ostalim zainteresiranim građanima. Planiraju izgled povrtnjaka te gredica s aromatičnim i ljekovitim biljem, pripremaju edukativne materijale. Sudjeluju na promotivnim danima Agronomskog fakulteta (Dan otvorenih vrata, Dan očaranosti biljkama).

Specifičnosti studija Specifičnosti studija Specifičnosti studija Specifičnosti studija Specifičnosti studija Specifičnosti studija Specifičnosti studija

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.