O studiju
diplomski studij Proizvodnja i prerada mlijeka
Nastava iz općih i specijalističkih predmeta izvodi se godišnje za oko 15 studenata diplomskog studija Proizvodnja i prerada mlijeka. Nastavom su pokrivena područja iz: biokemije, biologije laktacije, proizvodnje kravljeg, kozjeg i ovčjeg mlijeka, hranidbe preživača, kemije i fizike mlijeka, sirarstva, mljekarske mikrobiologije, senzorskog ocjenjivanja mlijeka i mliječnih proizvoda, sigurnosti hrane, tehnologije proizvodnje fermentiranih mlijeka, vrhnja, maslaca, mliječnih deserata i sladoleda. Nastava se također izvodi i na engleskom jeziku za strane studente koji u sklopu razmjene provode jedan ili dva semestra na Agronomskom fakultetu.
Laboratorijske vježbe izvode se u Referentnom Laboratoriju za mlijeko i mliječne proizvode akreditiranom prema zahtjevima norme HRN ISO/IEC 17075. Praktični dio vježbi odvija se u praktikumu Zavoda za mljekarstvo te obuhvaća proizvodnju različitih mliječnih proizvoda (svježi sir, polutvrdi sir, škripavac, kuhani sir, mozzarella, maslac, jogurt, kiselo vrhnje, tučeno vrhnje, sladoled). U okviru više predmeta obuhvaćeno je senzorsko ocjenjivanje mliječnih proizvoda. Terenska nastava obuhvaća posjet farmama i pogonima za preradu mlijeka (manjeg i većeg kapaciteta prerade). Nastavnici dugi niz godina surađuju s mljekarskom industrijom i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom i preradom mlijeka čime se studentima omogućava provedba stručne prakse kao neizostavnog dijela nastave.