Ishodi učenja
Hranidba životinja i hrana (120.00 ECTS)

  • Studijski program
    1. Nabrojati i razlikovati biološke uloge hranjivih tvari
    2. Prepoznati razlike u sadržaju hranjivih tvari između krmiva i razlike između životinja u potrebnim količinama hranjivih tvari
    3. Identificirati nepoželjne i štetne tvari u hrani i njihov utjecaj na životinje, čimbenike koji mijenjanju hranjivost krmiva i potrebe životinja te kemijske i fizikalne zakonitosti u analizi i korištenju hranjivih tvari
    4. Obrazložiti povezanost kemijskog sastava krmiva s njihovom hranidbenom vrijednošću i kemijski sastav životinja i njihovih proizvoda s potrebama životinja
    5. Opisati procese probave hrane i metabolizma hranjivih tvari u vrednovanju hrane i potreba životinja te objasniti utjecaj hranidbe na dobrobit (zdravlje) životinja
    6. Razlikovati potrebe preživača, peradi, svinja, konja, kućnih ljubimaca i riba
    7. Razlikovati i kvantificirati kemijske i fizikalne čimbenike krmiva, prerade i obrade koji određuju energetsku i proteinsku vrijednost krmiva te čimbenike životinja i hrane koji određuju zdravstvenu i higijensku vrijednost animalnih proizvoda
    8. Procijeniti hranjivost krmiva i hranidbenih potreba životinja u sastavljanju obroka te samostalno sastaviti obrok svake vrste i kategorije domaćih kućnih životinja sukladno njihovoj težini, proizvodnji, fiziološkom stanju i uvjetima držanja
    9. Osmisliti obroke/smjese s optimalnim učincima za proizvodnju, troškove, utjecaj na okoliš, zdravlje životinja i ljudi
    10. Izračunati dnevne i godišnje potrebe količine hrane koristeći bilancu hranjivih tvari od razine farme do razine države
    11. Ocijeniti utjecaj svakidašnje hranidbe na visinu i profitabilnost animalne proizvodnje, zdravlje životinja i ljudi te okolišd
    12. Pokazati sposobnost samostalnog i timskog rada te prezentacijske vještine u edukaciji učenika i farmera te marketingu i prodaji hrane za životinje
    13. Držati se svih moralnih vrijednosti i dobre prakse (HCCP) u izradi smjesa/obroka radi zaštite zdravlja ljudi i životinja te korektnog odnosa s kupcima i primaocima znanja
    14. Razvijati sposobnost samostalnog i cjeloživotnog učenja od informalne razine farme/tvornice do formalnih i neformalnih oblika stručnih usavršavanja u zemlji i inozemstvu
  • Stručna praksa

    stručna praksa

  • Terenska nastava
    1. Analizirati zatečene hranidbene postupke i usporediti ih s aktualnim trendovima u hranidbi životinja.
    2. Identificirati hranidbene postupke na farmi/mješaonici stočne hrane, preispitati ih te kreirati potencijalna poboljšanja hranidbenih postupaka u svrhu poboljšanja ekonomičnosti animalne proizvodnje.
    3. Analizirati hranidbene postupke na farmi/mješaonici stočne hrane, te generirati potencijalna poboljšanja u odnosu na produktivnost animalne proizvodnje i utjecaj proizvodnje na okoliš.
    4. Konstruktivno raspravljati, kritički prosuđivati i argumentirano zaključivati.
    5. Uspoređivati teorijska znanja s realnim okruženjem.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.