Ishodi učenja
Agroekologija-Agroekologija (120.00 ECTS)
- Studijski program
- Definirati obilježja zemljišnih i vodnih resursa, racionalne načine njihovog korištenja, te korištenja novih tehnologija u poljoprivredi, zbrinjavanju otpada i zaštiti okoliša.
- Prepoznati i kritički prosuđivati ulogu mikrobne biotehnologije u suvremenom razvoju koncepta održive poljoprivrede.
- Objasniti uzroke i prijetnje za degradaciju tla i onečišćenje okoliša izvorima iz poljoprivrede, kao i mogućnosti revitalizacije degradiranih tala meliorativnim mjerama ili/i primjenom mikrobne komponente tla.
- Analizirati djelovanje fizikalnih, kemijskih i bioloških procesa na postanak i razvoj pedosfere
- Vrednovati ulogu mikroorganizama i njihovih metaboličkih procesa u klasičnoj i modernoj biotehnologiji te mogućnost njihove primjene u dobivanju novih biotehnoloških proizvoda.
- Objasniti ulogu najvažnijih mikrobioloških procesa u očuvanju kvalitete tla, zaštiti okoliša te proizvodnji različitih fermentiranih proizvoda.
- Primijeniti terenske i analitičke postupke za prepoznavanje različitih tipova tala te interpretirati njihova svojstva. Objasniti analitičke postupke za izolaciju i identifikaciju mikroorganizama iz različitih sredina (tlo, voda, biljni materijal, hrana).
- Izraditi i preporučiti programe poljoprivredne proizvodnje, planove gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama kao i programe zaštite okoliša.
- Objasniti ulogu i interakcijske odnose u mikrobnim zajednicama u okolišu te u proizvodnji i očuvanju hrane kao i utjecaj ekoloških uvjeta i antropogenog djelovanja na njihovu strukturu i funkciju.
- Procijeniti značenje i važnost što većeg iskorištavanja korisnih asocijacija biljaka i mikroorganizama u održivoj poljoprivrednoj proizvodnji i zaštiti okoliša
- Provesti kontrolu mikrobiološke ispravnosti hrane kao i različitih mikrobioloških preparata koji se primjenjuju kao pomoćna sredstva za poboljšavanje tla te preporučiti vrstu i način primjene mikrobioloških preparata u specifičnim agroekološkim uvjetima
- Integrirati različite metode molekularne mikrobiologije s ciljem razumijevanja najnovijih dostignuće iz ovoga područja te interpretirati rezultate mikrobioloških pretraga hrane, tla, voda.
- Kreirati i voditi znanstvena i stručna istraživanja na području agroekologije
- Preporučiti načine i metode trajno održivog korištenja tla i vode, vezano uz polj. i ostale djelatnosti sa svrhom očuvanja tla i vode od oštećenja
- Razviti vještine za samostalno učenje i cijeloživotno obrazovanje.
- Stručna praksa
- Objasniti utjecaj pojedinih agrotehničkih i hidrotehničkih mjera na okoliš i dati preporuke za gospodarenje prirodnim resursima.
- Prikupiti, analizirati, interpretirati i prezentirati relevantne podatke iz područja agroekologije.
- Primijeniti postojeće standardne terenske i laboratorijske metode uzorkovanja i analiza i interpretirati rezultate za tlo, vodu, zrak, biljni materijal, namirnice i gnojiva.
- Prepoznati i primijeniti zakonodavne okvire vezane za analize i interpretaciju podataka o tlu, vodi, zraku, biljnom materijalu, namirnicama i gnojivima.
- Planirati, dizajnirati i prezentirati zadano agroekološko istraživanje.
- Izraditi plan gnojidbe i/ill primjene poboljšivača tla za različite biljne vrste, temeljen na analizama tla i zahtjevima kultura to sukladno važećoj zakonskoj legislativi.
- Preuzeti inicijativu u rješavanju problema i osobnu odgovornost za provođenje dogovorenih zadataka.
- Planirati i upravljati radnim opterećenjem i vremenom.
- Surađivati s različitim društvenim skupinama u poslovnom okruženju, pregovarati i asertivno se zauzimati za vlastite stavove
- Terenska nastava
- Primijeniti i povezati znanja iz područja terenskih i laboratorijskih metoda uzorkovanja i analiza tla, vode, biljnog materijala, namirnica i zraka.
- Analizirati i interpretirati podatke za tlo, vodu, biljni materijal, namirnice i zrak iz područja
- agroekologije i mikrobne tehnologije.
- Konstruktivno raspravljati, kritički prosuđivati i argumentirano zaključivati.
- Uspoređivati teorijska znanja s realnim okruženjem.