Ishodi učenja
prijediplomski studij Biljne znanosti (180.00 ECTS)

  • Studijski program
    1. Opisati stanje i trendove u poljoprivrednoj proizvodnji, osobito u užem području biljne proizvodnje, suvremene potrebe i trendove u održivom razvoju ruralnog prostora i ulogu biljne proizvodnje u tim procesima
    2. Definirati osnove tehnologije proizvodnje ratarskih, industrijskih, krmnih i drugih kultura te mjere gospodarenja travnjacima
    3. Prepoznati i obrazložiti potrebe za proizvodnjom hrane biljnog podrijetla za ljude i životinje, biljnih vlakana za kudnu radinost i industrijsku preradu te biomase za proizvodnju energije
    4. Prepoznati i opisati probleme u proizvodnji ratarskih, industrijskih, krmnih i drugih kultura te procijeniti utjecaj agroekoloških uvjeta na prinos i kvalitetu ratarskih kultura
    5. Odabrati i za uzgoj preporučiti kulture i sorte/hibride koji odgovaraju specifičnim agroekološkim uvjetima te procijeniti agronomska svojstva novih sorata i hibrida ratarskih kultura s ciljem donošenja preporuka za proizvodnju i poslovanje
    6. Samostalno kreirati tehnologiju proizvodnje ratarskih, industrijskih i krmnih kultura te voditi suvremene tehnološke procese unutar srodnih poljoprivrednih grana (povrdarstvo, vodarstvo, stočarstvo itd.)
    7. Prepoznati prikladne metode oplemenjivanja bilja s ciljem odabira najboljih genotipova
    8. Preporučiti odgovarajudu tehnologiju proizvodnje sjemena ratarskih, industrijskih i krmnih kultura s ciljem održavanja sorte, kao i ključne mjere proizvodnih tehnologija, skladištenja i primarne prerade ratarskih kultura
    9. Planirati proizvodnju ratarskih kultura, organizirati nabavu repromaterijala, mehanizacije i opreme
    10. Prepoznati tržišne zahtjeve, izračunati i objasniti osnovne pokazatelje uspješnosti poslovanja u biljnoj proizvodnji i argumentirati proizvodne i poslovne odluke
    11. Voditi poslove prometa repromaterijalom i drugom opremom u poljoprivrednoj biljnoj proizvodnji
    12. Pokrenuti i samostalno voditi poslovanje na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu u domeni biljne proizvodnje
    13. Prezentirati i objasniti probleme u proizvodnji ratarskih i drugih kultura koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju i predložiti rješenja
    14. Koristiti prethodna znanja u daljnjim formalnim i neformalnim oblicima obrazovanja
  • Stručna praksa
    1. Prepoznati i opisati probleme u proizvodnji ratarskih, industrijskih, krmnih i drugih kultura te procijeniti utjecaj agroekoloških uvjeta na njihov prinos i kvalitetu.
    2. Odabrati i za uzgoj preporučiti kulture i sorte/hibride koji odgovaraju specifičnim agroekološkim uvjetima te procijeniti agronomska svojstva novih sorata i hibrida ratarskih kultura.
    3. Primijeniti prikladne metode oplemenjivanja bilja ratarskih kultura.
    4. Predložiti i opisati odgovarajuću tehnologiju proizvodnje sjemena ratarskih, industrijskih i krmnih kultura za održavanje sorte.
    5. Protumačiti i opisati ključne mjere posliježetvene tehnologija, skladištenja i primarne prerade ratarskih kultura.
    6. Izračunati i analizirati osnovne pokazatelje uspješnosti poslovanja u biljnoj proizvodnji.
    7. Primijeniti stečena teorijska znanja u izvođenju praktičnih radnih zadataka.
    8. Pokazati pozitivan odnos prema radu u timu primjenjujući komunikacijske vještine i stručnu terminologiju.
    9. Preuzeti stručnu odgovornost prema okolini, zdravlju i sigurnosti i ponašati se u skladu s etičkim načelima.
  • Terenska nastava
    1. Isplanirati i sudjelovati u sjetvi ratarskih kultura na pokušalištima Fakulteta.
    2. Izvoditi ili nadzirati samooplodnju i/ili križanje te uzgoj potomstva za potrebe razvoja novih kultivara.
    3. Pratiti faze rasta i razvoja kultura, suzbijanje korova, bolesti i štetnika.
    4. Provesti mjerenja i analizirati morfološka i agronomska svojstva istraživanih kultura.
    5. Prikazati organizaciju, uzgoj i preradu/doradu poljoprivrednih kultura i/ili domaćih životinja u većim poslovnim subjektima.
    6. Aktivno slušati, argumentirano sudjelovati u raspravi i grupnim aktivnostima.
    7. Povezivati teorijska znanja s realnim okruženjem.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.