Ishodi učenja
Proizvodnja i prerada mesa (120.00 ECTS)
- Studijski program
- Prepoznati poziciju poljoprivrede općenito, napose u području uzgoja stoke i proizvodnje namirnica animalnog podrijetla kao primarne ljudske djelatnosti i osnove poljoprivredne struke u širem smislu
- Koristiti dostignute sposobnosti teoretskog i praktičnog učenja u stjecanju novih spoznaja iz područja animalnih znanosti
- Prepoznati važna zbivanja u domeni uzgoja životinja i proizvodnje animalnih proizvoda
- Primijeniti stečena znanja i vještine za obavljanje poslova organizacije i uprave u organizacijama i službama iz područja uzgoja stoke i proizvodnje animalnih proizvoda
- Sudjelovati u projektiranju različitih postrojenja u procesu proizvodnje mesa i mesnih prerađevina
- Analizirati konkretne probleme u praksi i rješavati ih u novim situacijama na temelju stečenih znanja i vještina
- Procjenjivati zaključke znanstvenih i stručnih radova u domeni proizvodnje i prerade mesa
- Prezentirati suvremene trendove u domeni uzgoja životinja i proizvodnji animalnih proizvoda
- Sudjelovati u istraživačkim aktivnostima iz svog područja u laboratorijskom i terenskom radu
- Koristiti suvremenu informacijsko-komunikacijsku tehnologiju u svakodnevnom radu
- Voditi programe iz područja animalne proizvodnje te poslove prometa stočarskih proizvoda i opreme u stočarstvu
- Samostalno prikupljati podatke, analizirat ih i statistički obraditi te sudjelovati u pisanju znanstvenih i stručnih radova
- Organizirati i upravljati procesima uzgoja stoke i proizvodnje animalnih proizvoda
- Provoditi praktičnu i teorijsku nastavu u srednjim strukovnim školama i na veleučilištima
- Dostići razinu znanja i vještina za nastavak obrazovanja u području animalnih i srodnih znanosti
- Stručna praksa
- Objasniti tehnološki proces uzgoja domaćih životinja, proizvodnje i/ili prerade mesa.
- Razlikovati i objasniti specifičnosti različitih sustava uzgoja domaćih životinja, proizvodnje i/ili prerade mesa.
- Samostalno provoditi zadatke, evidentirati aktivnosti i izvještavati o uzgoju domaćih životinja, proizvodnji i/ili preradi mesa.
- Kritički vrednovati postupke i procese pri provedbi radnih zadataka ili praktičnih problema uzgoja domaćih životinja, proizvodnje i/ili prerade mesa.
- Predlagati nove ideje ili postupke za poboljšanje postojećih procesa u uzgoju domaćih životinja, proizvodnji i/ili preradi mesa.
- Preuzeti inicijativu u rješavanju problema i osobnu odgovornost za provođenje dogovorenih zadataka.
- Planirati i upravljati radnim opterećenjem i vremenom.
- Surađivati s različitim društvenim skupinama u poslovnom okruženju, pregovarati i asertivno se zauzimati za vlastite stavove.
- Terenska nastava
- Usporediti uočene proizvodne postupke i procese u odnosu na aktualne praktične i znanstvene trendove u proizvodnji i preradi mesa.
- Procijeniti zahtjeve za smještajem, hranidbom, reprodukcijom i tehnologijom proizvodnje različitih vrsta i kategorija životinja za proizvodnju mesa.
- Utvrditi zahtjeve za opremom i objektima u preradi mesa te ustanoviti posebnosti svakog proizvodnog procesa
- Konstruktivno raspravljati, kritički prosuđivati i argumentirano zaključivati.
- Uspoređivati teorijska znanja s realnim okruženjem.