Ishodi učenja
Proizvodnja i prerada mlijeka (120.00 ECTS)

  • Studijski program
    1. Identificirati probleme i sugerirati društveno i etički odgovorna rješenja u područjima koja uključuju sustav proizvodnje mlijeka, tehnologiju proizvodnje mlijeka, sustav osiguranja kakvoće proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda
    2. Primijeniti stečena znanja i vještine u novim ili nepoznatim situacijama u širem području mljekarske struke, kao i u stjecanju novih znanstvenih spoznaja
    3. Prilagoditi stečena znanja i vještine za stvaranje novih ideja
    4. Primijeniti stečena znanja i vještine za rad na poslovima rukovođenja u proizvodnom pogonu ili kontrolnim laboratorijima ili tijelima državnog sustava kontrole hrane
    5. Analizirati, klasificirati i pripremiti uspostavu i nadgledanje kontrole svih vidova proizvodnje i prerade mlijeka
    6. Integrirati pojedine vidove proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda u jedinstvenu gospodarski opravdanu cjelinu
    7. Formulirati složene probleme optimiranja i odlučivanja te interpretirati rješenja problema u njihovom izvornom kontekstu
    8. Može iznositi stavove i ideje u rješavanju problema sa stručnjacima i laicima u području mljekarske struke
    9. Ravnopravno sudjelovati u timskom radu u procesima razvoja novih tehnologija i proizvoda
    10. Argumentirano i nedvosmisleno iznositi zaključke, činjenice i znanje iz mljekarske struke koje te zaključke podupiru
    11. Voditi proizvodnju mlijeka na farmi i preradu sirovog mlijeka u mliječne proizvode
    12. Organizirati i planirati proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda u industrijskim uvjetima za konzumno mlijeko, fermentirana mlijeka, vrhnje, maslac i sir
    13. Nadzirati sustav osiguranja kakvoće proizvodnje, pravne zaštite, tržišne prođe i raspodjele gotovih proizvoda od proizvođača do potrošača
    14. Dostići razinu znanja i vještina iz područja mljekarske znanosti nužnih za cjeloživotno obrazovanje i/ili nastavak na trećoj razini studija
  • Stručna praksa
    1. Razlikovati i objasniti specifičnosti primarne proizvodnje mlijeka.
    2. Povezati kvalitetu sirovog mlijeka s njegovim preradbenim svojstvima.
    3. Demonstrirati i razlikovati tehnološke operacije za određeni mliječni proizvod.
    4. Primijeniti odgovarajuću analitičku metodu u kontroli kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda.
    5. Predlagati nove ideje ili postupke temeljem analize problema u primarnoj proizvodnji i preradi mlijeka.
    6. Preuzeti inicijativu u rješavanju problema i osobnu odgovornost za provođenje dogovorenih zadataka.
    7. Planirati i upravljati radnim opterećenjem i vremenom.
    8. Surađivati s različitim društvenim skupinama u poslovnom okruženju, pregovarati i asertivno se zauzimati za vlastite stavove.
  • Terenska nastava
    1. Demonstrirati i razlikovati tehnološke operacije za određeni mliječni proizvod.
    2. Izabrati najpovoljniju opciju za provođenje načela dobre higijenske i proizvođačke prakse u tehnologiji prerade.
    3. Konstruktivno raspravljati, kritički prosuđivati i argumentirano zaključivati.
    4. Uspoređivati teorijska znanja s realnim okruženjem.

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.