Ishodi učenja
Proizvodnja i prerada mlijeka (120.00 ECTS)
- Studijski program
- Identificirati probleme i sugerirati društveno i etički odgovorna rješenja u područjima koja uključuju sustav proizvodnje mlijeka, tehnologiju proizvodnje mlijeka, sustav osiguranja kakvoće proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda
- Primijeniti stečena znanja i vještine u novim ili nepoznatim situacijama u širem području mljekarske struke, kao i u stjecanju novih znanstvenih spoznaja
- Prilagoditi stečena znanja i vještine za stvaranje novih ideja
- Primijeniti stečena znanja i vještine za rad na poslovima rukovođenja u proizvodnom pogonu ili kontrolnim laboratorijima ili tijelima državnog sustava kontrole hrane
- Analizirati, klasificirati i pripremiti uspostavu i nadgledanje kontrole svih vidova proizvodnje i prerade mlijeka
- Integrirati pojedine vidove proizvodnje i prerade mlijeka i mliječnih proizvoda u jedinstvenu gospodarski opravdanu cjelinu
- Formulirati složene probleme optimiranja i odlučivanja te interpretirati rješenja problema u njihovom izvornom kontekstu
- Može iznositi stavove i ideje u rješavanju problema sa stručnjacima i laicima u području mljekarske struke
- Ravnopravno sudjelovati u timskom radu u procesima razvoja novih tehnologija i proizvoda
- Argumentirano i nedvosmisleno iznositi zaključke, činjenice i znanje iz mljekarske struke koje te zaključke podupiru
- Voditi proizvodnju mlijeka na farmi i preradu sirovog mlijeka u mliječne proizvode
- Organizirati i planirati proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda u industrijskim uvjetima za konzumno mlijeko, fermentirana mlijeka, vrhnje, maslac i sir
- Nadzirati sustav osiguranja kakvoće proizvodnje, pravne zaštite, tržišne prođe i raspodjele gotovih proizvoda od proizvođača do potrošača
- Dostići razinu znanja i vještina iz područja mljekarske znanosti nužnih za cjeloživotno obrazovanje i/ili nastavak na trećoj razini studija
- Stručna praksa
- Razlikovati i objasniti specifičnosti primarne proizvodnje mlijeka.
- Povezati kvalitetu sirovog mlijeka s njegovim preradbenim svojstvima.
- Demonstrirati i razlikovati tehnološke operacije za određeni mliječni proizvod.
- Primijeniti odgovarajuću analitičku metodu u kontroli kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda.
- Predlagati nove ideje ili postupke temeljem analize problema u primarnoj proizvodnji i preradi mlijeka.
- Preuzeti inicijativu u rješavanju problema i osobnu odgovornost za provođenje dogovorenih zadataka.
- Planirati i upravljati radnim opterećenjem i vremenom.
- Surađivati s različitim društvenim skupinama u poslovnom okruženju, pregovarati i asertivno se zauzimati za vlastite stavove.
- Terenska nastava
- Demonstrirati i razlikovati tehnološke operacije za određeni mliječni proizvod.
- Izabrati najpovoljniju opciju za provođenje načela dobre higijenske i proizvođačke prakse u tehnologiji prerade.
- Konstruktivno raspravljati, kritički prosuđivati i argumentirano zaključivati.
- Uspoređivati teorijska znanja s realnim okruženjem.