Program cjeloživotnog obrazovanja - „Grožđe i vino – od vinograda do stola” 2024.

  • Program osposobljavanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina -  Program.pdf
  • Stručno mišljenje ASOO o Programu za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina  Mišljenje ASOO
  • Rješenje MZOŠ o izvođenju Programa obrazovanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina  Rješenje.pdf

Program osposobljavanja za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina dobio je pozitivno stručno mišljenje Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je njegovo izvođenje odobreno rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Program je namijenjen onima koji se već bave proizvodnjom grožđa i vina, bilo amaterski ili profesionalno, ali i početnicima, odnosno svim zaljubljenicima koji samo uživaju u kušanju i razgovorima o vinu pa žele o njemu saznati više.

Edukaciju vode nastavnici Agronomskog fakulteta s dugogodišnjim iskustvom u obrazovanju odraslih, ali i praktičnim iskustvom u vinogradarstvu i vinarstvu.

„Nakon završenog  Programa polaznici će steći Uvjerenje o osposobljavanju za stjecanje mikrokvalifikacije proizvodnja grožđa i vina te usvojiti znanja o temama:“

  • Vinogradarstvo i vina svijeta: najvažnije vinogradarske zemlje i njihova vina
  • Projektiranje i podizanje vinograda: ključni koraci
  • Rezidba vinove loze – pravila zimskog i ljetnog reza
  • Obrada i gnojidba
  • Bolesti i štetnici na vinovoj lozi: kako ih prepoznati, kako ih spriječiti i liječiti
  • Razmnožavanje vinove loze: cijepljenje i proizvodnja sadnog materijala
  • Vinova loza i okolišni uvjeti: kako utječu na kvalitetu grožđa i vina
  • Najvažnije svjetske i hrvatske sorte vinove loze: karakteristike i kakvoća vina
  • Ekološka proizvodnja grožđa i vina
  • Berba i prerada grožđa
  • Proizvodnja vina: osnovne metode vinifikacije, različiti tipovi vina
  • Bolesti i mane vina
  • Kušanje i ocjena vina
  • Enogastronomija: osnovna pravila o posluživanju i sljubljivanju vina i hrane
  • Proizvodnja vinjaka i rakija
  • Analiza troškova, marketing u vinarstvu

Više o programu:

  • Program je obujma 10 CSVET bodova i  provodi se redovitom nastavom u ukupnom trajanju od 250 sati (98 sati teorijske nastave, 102 sata praktične nastave i 50 sati samostalnih aktivnosti polaznika) te nudi polaznicima uravnotežen odnos teorijskih i praktičnih znanja;
  • Svaki mjesec, tijekom 10 mjeseci, održavat će se  jedan tjedni blok nastave (predavanja/praktična nastava). Termini će biti unaprijed utvrđeni te će se nastava u pravilu održavati u popodnevnim/večernjim satima (teorijski dio), odn. subotom (praktični dio).  
  • Tematske cjeline  pojedinih blokova nastave planirane su u najprikladnijem razdoblju godine, u skladu s tehnološkim zahvatima koji se tada provode u vinogradu i podrumu;
  • Nastava će se odvijati na Fakultetu, a praktični dio na pokušalištu „Jazbina“ i na terenu (kod proizvođača grožđa i vina);
  • Na kraju programa polaže se ispit pred stručnim povjerenstvom.

Uvjeti upisa:

  • završena minimalno srednja škola
  • navršenih minimalno 18 godina
  • liječnička svjedodžba medicine rada

Cijena programa: 1.000,00 Eura (oslobođeno PDV-a, moguće obročno plaćanje).

Za više informacija o programu kao i početku izvedbe, molimo javite se na sljedeće kontakte:

Prof. dr. sc. Edi Maletić email: emaletic@agr.hr; 01/239 3918
Sonja Stanić email:  vitis@agr.hr; 01/239 3889

Fotogalerija

Cjeloživotno obrazovanje -"Grožđe i vino – od vinograda do stola" Cjeloživotno obrazovanje -"Grožđe i vino – od vinograda do stola" Cjeloživotno obrazovanje -"Grožđe i vino – od vinograda do stola" Cjeloživotno obrazovanje -"Grožđe i vino – od vinograda do stola" Cjeloživotno obrazovanje -"Grožđe i vino – od vinograda do stola"

Prijava djelatnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.