Ishodi učenja
Hortikultura - Vinogradarstvo i vinarstvo (120.00 ECTS)
- Studijski program
- Reproducirati anatomsku građu te objasniti biokemijske i fiziološke procese u biljci s ciljem pravilnog izbora tehnoloških zahvata pri proizvodnji i preradi hortikulturnih vrsta (svog usmjerenja)
- Odabrati i primijeniti suvremene analitičko-kemijske, genetičke, biometričke i statističke metode u hortikulturnoj proizvodnji i znanosti
- Objasniti genetičku pozadinu nastanka sorata i argumentirati potrebu i odabrati način očuvanja biljne raznolikosti te razviti i voditi oplemenjivačke programe hortikulturnih vrsta (svog usmjerenja)
- Razlikovati hortikulturne vrste i najvažnije sorte (svog usmjerenja) te analizirati prikladnost za određene proizvodne, okolinske i tržišne uvjete
- Analizirati prikladnost okolišnih uvjeta za uzgoj hortikulturnih vrsta i sorata (svog usmjerenja) i objasniti odnos genotipa i čimbenika okoliša.
- Organizirati proizvodnju sjemena i sadnog materijala hortikulturnih vrsta (svog usmjerenja).
- Planirati i organizirati proizvodnju hortikulturnih vrsta (svog usmjerenja) za različite namjene na otvorenom i u zaštićenom prostoru te kritički vrednovat tehnološka rješenja uvažavajući načela održivog razvoja.
- Preporučiti/primijeniti suvremenu tehnologiju podizanja trajnih nasada i uzgoja hortikulturnih vrsta (svog usmjerenja) te odabrati prikladnu tehnološku liniju strojeva i opreme.
- Razlikovati najvažnije štetočinje hortikulturnih vrsta (svog usmjerenja) te preporučiti načine njihova suzbijanja s ciljem ekonomične i ekološki održive proizvodnje
- Prepoznati tehnološku zrelost i organizirati berbu, čuvanje i preradu hortikulturnih sirovina (svog usmjerenja) za različite namjene. Upravljati fiziološkim, mikrobiološkim i biokemijskim procesima pri čuvanju sirovina i prerađevina.
- Utvrditi kakvoću, hranidbenu i funkcionalnu vrijednost hortikulturnih proizvoda (svog usmjerenja) temeljem kemijskih i senzornih svojstava te raspoznati nedostatke i uzroke nastanka
- Voditi i/ili surađivati u multidisciplinarnom istraživačkom ili proizvodnom timu u nacionalnom ili međunarodnom okruženju i prezentirati rezultate znanstveno- istraživačkog i stručnog rada
- Kvalificirati se za usavršavanje na poslijediplomskim doktorskim i specijalističkim studijima cjeloživotnog obrazovanja
- Organizirati osnivanje i upravljanje poljoprivrednim gospodarstvom te malim ili srednje velikim poduzećem u području hortikulturne proizvodnje
- Stručna praksa
- Odabrati i primijeniti ampelotehničke zahvate u rodnom vinogradu u skladu sa sortom, okolinskim uvjetima i ciljem vinogradarske proizvodnje.
- Pratiti tijek dozrijevanja i odrediti tehnološku zrelost grožđa.
- Odabrati i primijeniti odgovarajuću tehnologiju i opremu u primarnoj preradi, doradi i stabilizaciji vina u skladu s ciljanim tipom vina.
- Samostalno provesti fizikalno-kemijsku i senzornu analizu vina te na temelju toga procijeniti njegovu kakvoću.
- Dijagnosticirati nedostatak hranjiva, simptome bolesti i štetnika u vinogradu i štete izazvane abiotskim čimbenicima.
- Prepoznati najvažnije sorte vinove loze i opisati njihove karakteristike
- Prepoznati bolesti i mane vina i primijeniti odgovarajuće enološke postupke i sredstva za njihovo uklanjanje i korekciju kvalitete mošta i vina.
- Preuzeti inicijativu u rješavanju problema i osobnu odgovornost za provođenje dogovorenih zadataka.
- Planirati i upravljati radnim opterećenjem i vremenom.
- Surađivati s različitim društvenim skupinama u poslovnom okruženju, pregovarati i asertivno se zauzimati za vlastite stavove.
- Terenska nastava
- Kritički vrednovati tehnologiju uzgoja grožđa, proizvodnje vina i loznog sadnog materijala u proizvodnim uvjetima te preporučiti mjere za njihovo poboljšanje.
- Analizirati organizacijsku i proizvodnu strukturu u tvrtkama i na poljoprivrednim gospodarstvima u sektoru vinogradarstva i vinarstva.
- Konstruktivno raspravljati, kritički prosuđivati i argumentirano zaključivati.
- Uspoređivati teorijska znanja s realnim okruženjem.