doc. dr. sc. Iva Dolenčić Špehar

doc. dr. sc. Iva Dolenčić Špehar

Docent
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za mljekarstvo
Lokacija ureda: 2. paviljon, 1. kat
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3704
Email: ispehar ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: četvrtak od 12-13 sati

Akademske kvalifikacije

  • 2006 - 2014: Doktor biotehničkih znanosti
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.
  • 1995 - 2004: Diplomirani inženjer agronomije, smjer stočarstvo, usmjerenje mljekarstvo
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.

Radno iskustvo

  • 2005 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
    Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

Nastava

Znanstveni interesi

  • Fermentirana mlijeka
  • Tehnologija proizvodnje vrhnja, maslaca i mliječnih deserata
  • Proizvodnja autohtonih sireva

Usavršavanja

  • 16.12.2016. - 16.12.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (stručno)
    Radionica: Izrada projektnih prijedloga : ERASMUS+ i Horizon 2020 programi.
  • 08.06.2016. - 08.06.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (nastavno)
    Radionica: Kriteriji za izbor i dizajn medija, metoda i didaktičkih strategija u sveučilišnoj nastavi te Projektna nastava u visokoškolskoj ustanovi.
  • 01.06.2016. - 01.06.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (nastavno)
    Radionica: Suradničko učenje te praćenje i ocjenjivanje.
  • 08.04.2016. - 29.04.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (nastavno)
    Ciklus radionica Podizanje kvalitete izvedbe visokoškolske nastave (Ciljevi kao ishodi studentskih postignuća, Izazovi uvažavajućeg dijaloga, metode suradničkog učenja i njihovo opravdavanje u nastavi, Metode čitanja, gledanja i demonstracije, Evaluacija nastavnika i učenika-sadašnja uloga i perspektive).
  • 10.03.2016. - 10.03.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (znanstveno)
    1. Mentorska radionica Poslijediplomskog doktorskog studija Poljoprivredne znanosti, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.

Projekti

znanstveni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 20.12.2019. - 20.12.2022. koordinator
Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira MZOS 01.01.2007. - 31.12.2013. koordinator

nastavni

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta Europski socijalni fond 09.03.2020. - 09.03.2023. koordinator

sveučilišna potpora

Naziv projekta Izvor financiranja Trajanje Uloga AFZ
Optimizacija temperature toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu 01.01.2017. - 31.12.2017. koordinator
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva Sveučilište u Zagrebu 01.01.2015. - 01.12.2017. koordinator
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta Sveučilište u Zagrebu 01.01.2016. - 31.12.2016. koordinator

Publikacije

  • Bendelja Ljoljić, D., Dolenčić Špehar, I., Prpić, Z., Vnučec, I., Samaržija, D. (2020) Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability // Journal of Central European agriculture, 21, 4; 707-721.
  • Dolenčić Špehar, I., Bendelja Ljoljić, D., Petanjek, Z., Zamberlin, Š., Tudor Kalit, M., Samaržija, D. (2020)
    Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production. Mljekarstvo, 70, 3; 135-149.
  • Dolenčić Špehar, I., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2018)
    Characterization of Preveli cheese, traditional Croatian dried acid-coagulated cheese // Journal of central European agriculture, 19, 4; 810-822.
  • Dolenčić Špehar, I., Martinković, F., Havranek, J., Marinculić A., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2013) Detection of cathepsin D in ewe milk by Western Blotting method. Mljekarstvo, 63, 1, 36-41.
  • Zamberlin, Š., Dolenčić Špehar, I., Kelava, N., Samaržija, D. (2012) Probiotic bacterium Lactobacillus rhamnosus : beneficial and adverse effects on human health. Milchwissenschaft, 67, 1, 30-33.
  • Pogačić, T., Kelava, N., Zamberlin, Š., Dolenčić-Špehar, I., Samaržija, D. (2010) Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products. Food technology and biotechnology, 48, 1, 3-10.

Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/270491

Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?hl=hr&user=_MuETUQAAAAJ

Ostale znanstvene i stručne aktivnosti

  • 2006 - : Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
    Član Hrvatske mljekarske udruge, Zagreb
  • 2016 - : Ministarstvo poljoprivrede RH
    Član Radne skupine za označivanje mlijeka u okviru Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka pri Ministarstvu poljoprivrede.
  • 2019 - : Ministarstvo poljoprivrede RH
    Član Stručno-operativne radne skupine za provedbu nacionalnog postupka zaštite naziva oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Prijava korisnika

Mrežna stranica koristi kolačiće (cookies). Kolačiće upotrebljavamo kako bismo personalizirali sadržaj i oglase, omogućili značajke društvenih medija i analizirali promet. Isto tako, podatke o vašoj upotrebi naše web-lokacije dijelimo s partnerima za društvene medije, oglašavanje i analizu, a oni ih mogu kombinirati s drugim podacima koje ste im pružili ili koje su prikupili dok ste upotrebljavali njihove usluge. Nastavkom korištenja naših internetskih stranica vi prihvaćate našu upotrebu kolačića. Polica privatnosti.