izv. prof. dr. sc. Iva Dolenčić Špehar
Docent
Odsjek za animalne znanosti
Zavod za mljekarstvo
Lokacija ureda: 2. paviljon, 1. kat
Telefon/Mobitel: +385 1 239 3704
Email: ispehar ( at ) agr.hr
Jezik komuniciranja: hrvatski, engleski
Termin konzultacija: četvrtak od 12-13 sati
Akademske kvalifikacije
- 2006 - 2014: Doktor biotehničkih znanosti
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. - 1995 - 2004: Diplomirani inženjer agronomije, smjer stočarstvo, usmjerenje mljekarstvo
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.
Radno iskustvo
- 2005 - : Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Nastava
- Fermentirana mlijeka (169507)
- Sirarstvo (226334)
- Biokemija i tehnologija zrenja sireva (226333)
- Istraživanja u mljekarskoj znanosti (173774)
- Mljekarska mikrobiologija (144559)
- Mlijeko i mliječni proizvodi (185432)
- Prerada mlijeka na OPG-u (226166)
- Sigurnost hrane (250950)
- Proizvodnja mlijeka i mesa kopitara (144553)
- Tehnologija proizvodnje vrhnja, maslaca i mliječnih deserata (226335)
- Technology production of cream, butter and dairy-based desserts (226414)
Znanstveni interesi
- Fermentirana mlijeka
- Tehnologija proizvodnje vrhnja, maslaca i mliječnih deserata
- Proizvodnja autohtonih sireva
Usavršavanja
- 16.12.2016. - 16.12.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (stručno)
Radionica: Izrada projektnih prijedloga : ERASMUS+ i Horizon 2020 programi. - 08.06.2016. - 08.06.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (nastavno)
Radionica: Kriteriji za izbor i dizajn medija, metoda i didaktičkih strategija u sveučilišnoj nastavi te Projektna nastava u visokoškolskoj ustanovi. - 01.06.2016. - 01.06.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (nastavno)
Radionica: Suradničko učenje te praćenje i ocjenjivanje. - 08.04.2016. - 29.04.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (nastavno)
Ciklus radionica Podizanje kvalitete izvedbe visokoškolske nastave (Ciljevi kao ishodi studentskih postignuća, Izazovi uvažavajućeg dijaloga, metode suradničkog učenja i njihovo opravdavanje u nastavi, Metode čitanja, gledanja i demonstracije, Evaluacija nastavnika i učenika-sadašnja uloga i perspektive). - 10.03.2016. - 10.03.2016.: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet (znanstveno)
1. Mentorska radionica Poslijediplomskog doktorskog studija Poljoprivredne znanosti, Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet.
Projekti
znanstveni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Potencijal mikroinkapsulacije u proizvodnji sireva | Operativni program konkurentnost i kohezija 2014.-2020. | 20.12.2019. - 20.12.2022. | koordinator |
Elementi ekološke proizvodnje i analitičke metode za dokazivanje izvornosti sira | MZOS | 01.01.2007. - 31.12.2013. | koordinator |
nastavni
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Unapređenje stručne prakse na preddiplomskim i diplomskim studijima Agronomskog fakulteta | Europski socijalni fond | 09.03.2020. - 09.03.2023. | koordinator |
sveučilišna potpora
Naziv projekta | Izvor financiranja | Trajanje | Uloga AFZ |
---|---|---|---|
Optimizacija temperature toplinske obrade mlijeka za proizvodnju ovčjeg jogurta | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2017. - 31.12.2017. | koordinator |
Izrada i primjena matematičkog modela standardizacije mlijeka u proizvodnji tradicionalnih sireva | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2015. - 01.12.2017. | koordinator |
Izbor mikrobne kulture za proizvodnju ovčjeg jogurta | Sveučilište u Zagrebu | 01.01.2016. - 31.12.2016. | koordinator |
Publikacije
- Bendelja Ljoljić, D., Dolenčić Špehar, I., Prpić, Z., Vnučec, I., Samaržija, D. (2020) Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability // Journal of Central European agriculture, 21, 4; 707-721.
- Dolenčić Špehar, I., Bendelja Ljoljić, D., Petanjek, Z., Zamberlin, Š., Tudor Kalit, M., Samaržija, D. (2020)
Antimicrobial activity of bacteriocins of Lactic Acid Bacteria on Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus and Clostridium tyrobutyricum in cheese production. Mljekarstvo, 70, 3; 135-149. - Dolenčić Špehar, I., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2018)
Characterization of Preveli cheese, traditional Croatian dried acid-coagulated cheese // Journal of central European agriculture, 19, 4; 810-822. - Dolenčić Špehar, I., Martinković, F., Havranek, J., Marinculić A., Tudor Kalit, M., Kalit, S. (2013) Detection of cathepsin D in ewe milk by Western Blotting method. Mljekarstvo, 63, 1, 36-41.
- Zamberlin, Š., Dolenčić Špehar, I., Kelava, N., Samaržija, D. (2012) Probiotic bacterium Lactobacillus rhamnosus : beneficial and adverse effects on human health. Milchwissenschaft, 67, 1, 30-33.
- Pogačić, T., Kelava, N., Zamberlin, Š., Dolenčić-Špehar, I., Samaržija, D. (2010) Methods for Culture-Independent Identification of Lactic Acid Bacteria in Dairy Products. Food technology and biotechnology, 48, 1, 3-10.
Bibliografija (CROSBI): https://www.bib.irb.hr/pregled/znanstvenici/270491
Google Scholar: https://scholar.google.hr/citations?hl=hr&user=_MuETUQAAAAJ
Ostale znanstvene i stručne aktivnosti
- 2006 - : Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb
Član Hrvatske mljekarske udruge, Zagreb - 2016 - : Ministarstvo poljoprivrede RH
Član Radne skupine za označivanje mlijeka u okviru Savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka pri Ministarstvu poljoprivrede. - 2019 - : Ministarstvo poljoprivrede RH
Član Stručno-operativne radne skupine za provedbu nacionalnog postupka zaštite naziva oznaka izvornosti, oznaka zemljopisnog podrijetla i zajamčeno tradicionalnih specijaliteta poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.