Povrćarstvo (120.00 ECTS)
Cilj studijskog programa
Cilj diplomskog studija Hortikultura usmjerenje Povrćarstvo je generiranje educiranih, odgovornih stručnjaka sposobnih za rad na različitim poslovima iz domene suvremene proizvodnje povrća. Atraktivan nastavni program te primjena modernih metoda i tehnika poučavanja omogućuju studentima razvoj općih i područno specifičnih kompetencija koje su neophodni instrumenti za aktivno rješavanje mnogih izazova i brzih promjena u suvremenoj proizvodnji povrća koje donose tehnološke inovacije na globalnoj razini, rastuća potražnja tržišta za kvalitetnim povrćem te načela sigurnosti hrane i zaštite okoliša. Integriranjem nastave, istraživanja i prakse studenti su po završetku studija osposobljeni za samostalno upravljanje tehnološkim procesima proizvodnje povrća, gljiva, aromatičnog i ljekovitog bilja u integriranim, ekološkim i hidroponskim sustavima, na otvorenom i u zaštićenom prostoru, uz racionalno i ekonomski opravdano korištenje prirodnih resursa. Također, osposobljeni su za obrazovni rad na srednjim i visokim učilištima, istraživački rad na visokim učilištima i znanstvenim institutima, nastavak znanstvenog usavršavanja na doktorskom studiju iz biotehničkog znanstvenog područja, obavljanje složenih zadataka u savjetodavnim i službama za kontrolu poljoprivrednih proizvoda, državnoj upravi te gospodarskim subjektima za proizvodnju, doradu i promet sjemena, sadnog materijala, svježeg i prerađenog povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja.
Akademski naziv
Magistar/magistra inženjer/inženjerka hortikulture
(mag. ing. agr.)
1. semestar, 1. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 30.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Biljna biokemija (64679) Jalšenjak, N. |
R1 | 60 (52+8+0) |
6.00 | Biološki i ekološki čimbenici uzgoja povrća (144456) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
6.00 | Organsko-biološka proizvodnja povrća (269027) Radman, S. |
R1 | 60 (36+12+12) |
6.00 | Osnove biometrike (144079) Gunjača, J.; Safner, T. |
R1 | 60 (30+18+12) |
6.00 | Principi i perspektive ishrane u hortikulturi (144455) Petek, M. |
R2 | 60 (40+10+10) |
2. semestar, 1. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 8.00 |
@ | Sati nastave |
2.00 | Diplomski rad - seminar (160350) Habuš Jerčić, I. |
R1 | 20 (0+0+20) |
6.00 | Suvremena tehnologija uzgoja povrća (26742) Toth, N. |
R1 | 60 (24+28+8) |
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14472 => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 18.00 |
@ | Sati nastave |
6.00 | Ishrana bilja u zaštićenim prostorima (144084) Čoga, L. |
R1 | 60 (30+24+6) |
6.00 | Kvaliteta voća, povrća i prerađevina (26271) Šic Žlabur, J. |
R1 | 60 (28+26+6) |
6.00 | Oplemenjivanje vrtlarskih kultura (144320) Bolarić, S. |
R1 | 60 (36+22+2) |
6.00 | Programiranje i projektiranje sustava navodnjavanja (144457) Ondrašek, G. |
R1 | 60 (36+18+6) |
6.00 | Suvremena proizvodnja aromatičnog i ljekovitog bilja (144459) Radman, S. |
R1 | 60 (16+16+28) |
6.00 | Tehnika u uzgoju povrća i ukrasnog bilja (169435) Sito, S. |
R1 | 60 (35+15+10) |
6.00 | Zaštićeni prostori (144006) Benko, B. |
R1 | 60 (28+20+12) |
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14473 | @ | Sati nastave |
3.00 | Biljna genetika (144318) Habuš Jerčić, I. |
R1 | 30 (20+10+0) |
3.00 | Eksperimentalni dizajn (144088) Gunjača, J. |
R1 | 30 (15+11+4) |
3.00 | Instrumentalne metode kemijske analize (169434) Maslov Bandić, L. |
R1 | 30 (10+20+0) |
6.00 | Molekularna raznolikost i evolucija (26667) Šatović, Z. |
R1 | 60 (40+12+8) |
6.00 | Oplemenjivanje na otpornost na štetočinje i abiotske stresove (144321) Bolarić, S. |
R1 | 60 (39+20+1) |
3.00 | Principi i metode determinacije biljaka (26721) Britvec, M. |
R1 | 30 (8+20+2) |
3.00 | Rijetka i ugrožena flora Hrvatske (26732) Bogdanović, S. |
R1 | 30 (8+20+2) |
6.00 | Tehnološki postupci obrade hortikulturnih sirovina (86027) Voća, S. |
R1 | 60 (44+12+4) |
3. semestar, 2. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 6.00 |
@ | Sati nastave |
4.00 | Stručna praksa - Povrćarstvo (251015) Fabek Uher, S. |
120 (0+120+0) |
|
2.00 | Stručni projekt - Povrćarstvo (251016) Fabek Uher, S. |
30 (0+0+30) |
|
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14474 => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 12.00 |
@ | Sati nastave |
3.00 | Agrobiotopi zaštićenih prostora (144460) Benko, B. |
R1 | 30 (14+12+4) |
6.00 | Fitofarmacija u hortikulturi (144462) Mešić, A. |
R1 | 60 (45+11+4) |
6.00 | Fiziološki procesi ubranog voća i povrća (144468) Šic Žlabur, J. |
R1 | 60 (20+28+12) |
3.00 | Hidroponski uzgoj povrća i cvijeća (144469) Benko, B. |
R1 | 30 (14+14+2) |
3.00 | Načela integrirane zaštite bilja (144404) Pajač Živković, I. |
R1 | 30 (18+8+4) |
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14475 | @ | Sati nastave |
6.00 | Biljna biotehnologija (87430) Kereša, S. |
R1 | 60 (46+8+6) |
3.00 | GIS u ekologiji bilja (144461) Ljubičić, I. |
R1 | 30 (20+8+2) |
6.00 | Korjenasto-gomoljaste kulture (144329) Pospišil, M. |
R1 | 60 (40+10+10) |
6.00 | Menadžment malih i srednjih poduzeća u agrobiznisu (144068) Juračak, J. |
R1 | 60 (24+20+16) |
6.00 | Proizvodnja i prerada jestivih i ljekovitih gljiva (169414) Širić, I. |
R1 | 60 (40+14+6) |
6.00 | Samonikle biljne vrste i uporabna vrijednost (144465) Dujmović Purgar, D. |
R1 | 60 (36+16+8) |
4. semestar, 2. godina | |||
---|---|---|---|
ECTS | Obvezni predmet => Broj ECTS bodova koje je potrebno odabrati: 28.00 |
@ | Sati nastave |
28.00 | Diplomski rad - Hortikultura/Povrćarstvo (169290) |
0 (0+0+0) |
|
ECTS | Izborni predmet: Grupa 14476 | @ | Sati nastave |
6.00 | Primijenjena analiza prostornih podataka u R-u (169285) Safner, T.; Šalamon, D. |
R1 | 60 (30+26+4) |
3.00 | Proizvodnja sjemena povrća (144470) Radman, S. |
R1 | 30 (14+14+2) |
3.00 | Štetočinje povrća (157345) Kaliterna, J. |
R1 | 30 (24+6+0) |